Wat doet Crosslink rond cultuursensitieve zorg?
Crosslink wil hulpverleners ondersteunen en organisaties bewust maken van een cultuursensitieve basishouding.
Hoe doet Crosslink dit?
Cultuursensitieve zorg is een fundamentele basishouding binnen de hulpverlening. Hulpverleners zouden steeds met een open blik in het traject met kinderen en jongeren moeten kunnen stappen. Zie ook ‘Visietekst cultuursensitieve zorg‘.
Als dit toch moeilijker loopt, kunnen wij ondersteuning en advies bieden. Dit door hulpverleners in contact te brengen met elkaar, vormingen te organiseren en consult aan te bieden.
Er werd ook een Wegwijzer opgesteld om hulpverleners verder op weg te helpen binnen het aanbod van geestelijke gezondheidszorg gericht (en/of gespecialiseerd in) op kinderen en jongeren met een migratieachtergrond (en/of vluchtelingen achtergrond) en hun context. (laatste versie: januari 2024)
Wil je graag up-to-date blijven over nieuwe initiatieven, bruikbare literatuur, tools en therapieën i.v.m. ‘geestelijke gezondheidszorg op een cultuursensitieve manier’, dan kan je je aansluiten bij ons “Digitaal platform Cultuursensitieve zorg PANGG0-18“. Niet enkel bundelen we hier al deze informatie, maar ook is er ruimte om vragen te stellen en te leren van elkaar. Wil je graag aansluiten bij de digitale kenniskring, laat het weten aan onze referent cultuursensitieve zorg: kim.geerinckx@pangg0-18.be
Heb je een opleiding aan te bieden of ben je juist opzoek naar een gepaste opleiding, onze referent cultuursensitieve zorg kan je opleiding mee verspreiden en je in contact brengen met de juiste organisaties. Wij verbinden hulpverleners over al de sectoren en lijnen heen.
Zijn de vragen hieronder herkenbaar voor jou? Dan is een intervisie misschien wel iets voor jou!
“Wat als mijn normen en waarden niet overeenstemmen met die van mijn cliënt?”
“Wat doe ik als enkel de kinderen Nederlands spreken?”
“Mijn cliënten komen met vragen over hun identiteit in kader van hun roots.”
“Ik word constant geconfronteerd met no-shows. Hoe ga ik hiermee om?”
“Hoe trek je een gesprek open over mentale gezondheid?”
Wil je krachtiger in je schoenen staan als hulpverlener in een multiculturele samenleving en samen bouwen aan inclusieve zorg?
We organiseren intervisies over ‘psychische kwetsbaarheden in een gezin’ om hiermee aan de slag te gaan. Je vindt hier een overzicht van de data.
Heb je een vraag die niet kan wachten, weet je niet welke mogelijkheden er zijn in een bepaalde situatie, of wil je samen bekijken waar je tegenaan loopt en welke aanpak en oplossingen er eventueel nog zouden kunnen werken, bel onze referent cultuursensitieve zorg voor een consult, dit op dinsdag, donderdag en vrijdag voormiddag op het nummer 0488 17 01 09.
Zij kan telefonisch samen mee zoeken naar een antwoord op je vraag of ze kan ter plaatse komen om de nodige hulpverleners/organisaties samen te brengen.
Vragen?
Kim Geerinckx
0488 17 01 09