Terugbetaling ambulante zorg eetstoornissen
Vanaf februari 2024 is een terugbetaling van zorgtrajecten voor jongeren tot 23 jaar met een eetstoornis mogelijk. Concreet betekent dit dat kinderen en jongeren per jaar tot vijftien sessies bij gespecialiseerde diëtisten terugbetaald krijgen, in het kader van een multidisciplinair behandelplan. Daarnaast is er ondersteuning van hooggespecialiseerde supportteams voor deze zorgverleners en het volledige ambulante aanbod voor eetstoornissen, zodat de jongeren in hun eigen leefomgeving een behandeling kunnen volgen en we ziekenhuisopnames vermijden.
Voor meer info verwijzen je graag door naar de website van het RIZIV. Geplande en ondersteunende activiteiten voor artsen, diëtisten, psychologen en orthopedagogen vind je terug op de website van Eetexpert. Het RIZIV publiceerde op hun website een omzendbrief voor diëtisten. Deze bevat meer informatie over het zorgtraject eetstoornissen. De omzendbrief vind je hier.
Heb je nog vragen, richt je dan tot de lokale coördinatoren. Je kan hen bereiken via de gegevens onderaan deze pagina.
Kandidaatstelling psycholoog, orthopedagoog en diëtisten
Ben je psycholoog of orthopedagoog en heb je specifieke expertise rond eetstoornissen die je wil inzetten? Stel je dan kandidaat via dit kandidaatstellingsformulier in. In dit document lees je alvast aan welke kerncompetenties je moet voldoen om als gespecialiseerde psycholoog/orthopedagoog rond eetstoornissen in aanmerking te komen.
Ben je diëtist? Dan vul je dit kandidaatstellingsformulier in. De modelovereenkomst tussen de netwerken GGKJ en diëtisten kan je hier terugvinden.
Niet gevonden wat je zocht? Neem dan contact op met de lokale regiocoördinator van jouw werkingsgebied:
- regio Antwerpen
Veronique Becue | veronique.becue@pangg0-18.be
Dominique Huige | dominique.huige@pangg0-18.be
- regio Kempen
Caro Sanders | caro.sanders@pangg0-18.be
- regio Mechelen
Dominque Huige | dominique.huige@pangg0-18.be
Gitte Van de Ven | afwezig tot november 2024
mast: ondersteuning voor ambulante zorgverleners bij eetstoornissen
MAST staat voor Multidisciplinair Ambulant Support Team.
Alle ambulante zorgverleners kunnen hier terecht met zorg- en/of hulpvragen rond eetstoornissen (Anorexia nervosa, Boulimia Nervosa en Binge Eating Disorder) bij kinderen en jongeren tot 23 jaar. Het team bestaat uit een kinderpsychiater, pediater, psychologen en een diëtist. De ondersteuning vertrekt steeds vanuit een holistische aanpak waar lichaam én geest sleutelelementen zijn in de behandeling en waar het kind of de jongere samen met hun context centraal staan.
Doel
Met dit aanbod willen we ambulante zorgverleners versterken in hun competenties rond het werken met een eetstoornis. Hiervoor kunnen zorgverleners rekenen op de nodige steun en advies bij de behandeling van zowel beginnende als langdurige eetstoornissen. Hiermee streven we ernaar de behandeling zo lang mogelijk in de omgeving van het kind of de jongere te laten plaatsvinden. Daarnaast zorgen een vlotte samenwerking met de eerste- en tweedelijns zorgverleners ervoor dat noden en zorgbehoeften sneller gedetecteerd kunnen worden.
Consult en advies
Expertise uitwisseling
Algemene vragen
Het team
We bieden casusondersteuning aan alle ambulante hulpverleners van kinderen en jongeren tot 23 jaar met een eetstoornis (Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa en Binge Eating Disorder). De regie rond het zorgtraject blijft bij het kind of de jongere en hun (professioneel) netwerk. Na telefonische vraagverheldering zoeken we samen met de betrokkenen naar de meest gepaste vorm van ondersteuning via online overleg.
Naast casusondersteuning zet het MAST Eetstoornissen in op kennisdeling en expertise-uitwisseling door middel van het organiseren van supervisiegroepen. Data en thema’s worden tijdig aangekondigd.
Je kan bij het MAST terecht met specifieke en algemene vragen over eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Bijkomend ondersteunt het MAST waar nodig in het opbouwen van multidisciplinaire trajecten voor kinderen en jongeren (vb. verwijshulp).
Karen Bartholomeus | kinderpsychiater
Martine Docx | Kinderarts
Kim De Wachter | Klinisch psycholoog
Kirsten De Vetter | Klinisch Psycholoog
Sneha Malik | Diëtiste