- Written by Yoni Gonnissen
ACTUALITEIT : Recent werd een nieuw protocolakkoord bereikt die de verdere uitbouw van de terugbetaalde eerstelijnspsychologische functie én de gespecialiseerde psychologische zorg mogelijk maakt. Meer informatie hierover vind je terug via volgende link.
Op 1/1/22 werd het aanbod eerstelijnspsychologische zorg geoperationaliseerd en werd er een transitieregeling voorzien voor de eerstelijnspsychologen die onder de vorige conventie werkzaam waren. Een beperkt aantal psychologen kan daardoor vanaf 1 januari 2022 terugbetaalde eerstelijnspsychologische zorg onder de nieuwe RIZIV-conventie aanbieden.
Deze lijst zal in de loop van 2022 nog groeien op basis van instaprondes die door het netwerk georganiseerd zullen worden. Naast de eerstelijnspsychologische functie zal in 2022 ook de gespecialiseerde psychologische functie in voege worden gebracht.
Intekenen als Eerstelijnspsycholoog
Er is een nauwe afstemming tussen de drie netwerken voor volwassenen in de provincie Antwerpen (GGZ Kempen, SaRA en Emergo) en het netwerk voor kinderen en jongeren PANGG 0-18. Dat betekent dat de implementatie, kandidaatstellingsprocedure en verdere praktische werking grotendeels hetzelfde is voor psychologen/orthopedagogen die met kinderen en jongeren werken als zij die met volwassenen werken.
Kempen (eerstelijnszones Baldemore, Kempenland, Middenkempen en Zuiderkempen)
De infomomenten in de regio Kempen zijn reeds achter de rug. Je kan een opname van de infosessie hier bekijken.
Wens je je kandidaat te stellen vanuit zelfstandige activiteit of vanuit een organisatie in loondienst?
De kandidaatstelling voor regio Kempen is momenteel helaas afgesloten. Wanneer er terug ruimte vrij komt, zullen we dit hier communiceren. Hou de website dus zeker in het oog.
Je portfolio kan je hier indienen.
Antwerpen (eerstelijnszones Antwerpen Centrum, Antwerpen Oost, Antwerpen Zuid, Noord-Antwerpen, ZORA, Noorderkempen, Voorkempen)
Op 22 april ging er een online infosessie door waarbij de RIZIV-conventie en de beoogde implementatie in regio Antwerpen werd toegelicht. Er werd o.a. info gegeven over het zorgaanbod en hoe we aan de hand van zorgpakketten het budget gericht willen spreiden en inzetten in netwerk PANGG 0-18 en netwerk SaRA. Tenslotte werd ook toegelicht hoe je als klinisch psycholoog, orthopedagoog of organisatie kan kandidaatstellen om binnen dit kader te werken.
Hier kan u de opname* van de infosessie bekijken en hier vindt u de gebruikte PowerPoint-presentatie terug.
*Door technische moeilijkheden bij aanvang van de infosessie werd het eerste agendapunt (“Wat zijn de netwerken GGZ en eerstelijnszones”) niet opgenomen. Je vindt echter voldoende informatie terug in de PowerPoint-presentatie.
Een overzicht van de zorgpakketten kan u hier raadplegen.
Indien je wil kandidaatstellen, gelieve dan dit kandidaatstellingsformulier in te vullen.
We proberen kandidaten binnen de 5 weken in te lichten over het resultaat van hun kandidatuur.
Mechelen (eerstelijnszones Rupelaar, Mechelen – SKW, Palieterland, Klein-Brabant-Vaartland, BONSTATO)
Vanaf 4 april 2022 kunnen klinisch psychologen & orthopedagogen intekenen voor de RIZIV conventie psychologische zorg in de eerste lijn in regio Boom-Mechelen-Lier.
De online infosessie van 31/03 werd opgenomen en is beschikbaar via deze link. (Pascode: =y3y5Wb5)
De presentatie van de infosessie waar de inhoud van de zorgpakketten na te lezen is vindt u hier.
Wenst u zich kandidaat te stellen? U kan uw portfolio indienen via deze link. Relevante documenten mogen gemaild worden naar elp@netwerkemergo.be.
Graag ook een seintje via ludmilla.moons@pangg0-18.be wanneer je jouw dossier hebt ingediend.
Organisaties die interesse hebben om een werkplek te zijn voor een zelfstandige zorgverstrekker binnen de conventie, kunnen zich aanmelden via deze link.
Wat is eerstelijnspsychologische zorg?
Eerstelijnspsychologische zorg betreft kortdurende en/of weinig intensieve psychologische interventies die bijdragen tot het algemeen psychisch welbevinden en zijn gericht op vraagverheldering, verbetering van het mentale welbevinden, psycho-educatie en versterking van veerkracht.
Deze psychologische interventies van korte duur en/of lage intensiteit richten zich op onderstaande opdrachten:
- Inschatting van de aanwezige problemen en vraagverheldering
- Begeleide zelfhulp, psycho-educatie
- Bevorderen van de zelfredzaamheid en veerkracht van de cliënt of van zijn familiale context
- Ondersteuning van de eerstelijnsactoren rond de cliënt
- Doorverwijzing naar gespecialiseerde zorg en/of doorverwijzing naar andere zorg- en ondersteuningsorganisaties en/of patiënten- en familieverenigingen.
Waar en hoe?
De zorg kan worden uitgevoerd:
- In individuele sessies en groepssessies.
- In de praktijk van de klinisch psycholoog/orthopedagoog, maar ook via “outreaching” (in de directe omgeving van de patiënt) of via videoconsult.
Hoeveel sessies worden vergoed?
Kinderen en adolescenten (tot en met 23 jaar) hebben recht op 10 individuele sessies per periode van 12 maanden.
Hoeveel moet de patiënt betalen?
De ziekteverzekering neemt het grootste deel van de prijs per sessie voor zich, onmiddellijk via het systeem van de derdebetaler.
De patiënt betaalt voor individuele sessies zelf 11 euro per sessie. Als de patiënt recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming, betaalt die 4 euro.
Voor eerstelijnspsychologische zorg is de eerste individuele sessie gratis.
Wat is de vergoeding voor de klinisch psycholoog/orthopedagoog?
De vergoeding voor de zorgverlener bedraagt 75 euro per individuele sessie van 60 minuten (minimum 45 minuten cliëntencontact). Ook voor de opmaak van het functioneel bilan en het multidisciplinair overleg worden vergoedingen voorzien. De specifieke voorwaarden kan u nalezen in de samenwerkingsovereenkomst voor klinisch psychologen/orthopedagogen.
Voorwaarden voor de Cliënt
- De cliënt komt in aanmerking voor eerstelijnspsychologische zorg als er sprake is van milde psychische klachten.
- Zowel kinderen en jongeren, als volwassenen kunnen beroep doen op de eerstelijnspsycholoog.
- Eerstelijnspsychologische zorg is direct toegankelijk (geen voorschrift nodig).
- Via het functioneel bilan communiceren de klinisch psycholoog/orthopedagoog en andere betrokken zorgverstrekkers (huisarts, kinesist,…) over de aard en oorsprong van de psychische klachten, het afgelegde behandeltraject en de nood aan vervolgzorg. Het functioneel bilan wordt bij voorkeur samen met de cliënt opgesteld en kan enkel gedeeld worden mits diens toestemming.
- Om de terugbetaling te verkrijgen, moet de patiënt naar een klinisch psycholoog of orthopedagoog verwezen worden die een overeenkomst aanging met een netwerk geestelijke gezondheidszorg.
Hoe aanmelden?
De patiënt kan rechtstreeks een afspraak maken met een van de beschikbare psychologen die voorkomen op de lijsten van geconventioneerde klinisch psychologen/orthopedagogen.
Kinderen en jongeren tot 23 jaar kunnen terecht bij de klinisch psychologen/orthopedagogen die voorkomen op deze lijst.
Is de patiënt tussen de 15 en 23 jaar? Dan kan aangemeld worden bij een klinisch psycholoog uit het PANGG 0-18 netwerk voor kinderen en jongeren of uit één van de volwassenenetwerken.
- SaRA voor regio Antwerpen, Voor- en Noorderkempen;
- Emergo voor regio Mechelen;
- GGZ Kempen voor regio Kempen.
Voorwaarden voor Klinisch psychologen en orthopedagogen
Als klinisch psycholoog/orthopedagoog voor kinderen en jongeren in de provincie Antwerpen, kan u zich aansluiten bij het netwerk PANGG 0-18.
Om terugbetaalde psychologische zorg aan te bieden onder de RIZIV-conventie, dient u:
-
- Een erkenning van uw gemeenschap én visum van de FOD Volksgezondheid hebben
- Te beschikken over klinische ervaring op het gebied van eerstelijns- of gespecialiseerde psychologische zorg, die u kan aantonen aan de hand van een portfolio
- Deel te nemen aan een selectieprocedure op basis van uw portfolio. Indien je geselecteerd wordt om een samenwerking aan te gaan met het netwerk, dient u een overeenkomst te sluiten met het netwerk.
- Als onderdeel van uw deelname aan deze regeling krijgt u een RIZIV-nummer wanneer u dit nog niet heeft.
Verdere informatie?
Alle informatie over deze RIZIV-conventie is ook terug te vinden op de federale website.
Bestanden
Contact
- Algemene vragen: elp@pangg0-18.be
- Regio Mechelen: Ludmilla.moons@pangg0-18.be
- Regio Antwerpen: gitte.vandeven@pangg0-18.be
- Regio Kempen: caro.sanders@pangg0-18.be