“Nothing about us, without us”
‘Nothing about us, without us’ of vrij vertaald: ‘beslis niets over ons, zonder ons erbij te betrekken.’
We willen kinderen, jongeren en hun context inspraak geven en hen betrekken bij beslissingen die voor hen van belang zijn om zo betere, meer aangepaste antwoorden te formuleren op hun zorgvragen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Daarnaast willen we hierdoor de algemene toegankelijkheid, kwaliteit en doeltreffendheid van de GGZ verbeteren.
Hoe vindt onze doelgroep dat ons aanbod er moet uitzien en (hoe) kunnen we ons aanbod hierop afstemmen? Dat is de centrale vraag die ons scherp houdt en die we ons keer op keer stellen. Samen met de participatiecoach zetten we de nodige stappen om ons verder en blijvend te ontwikkelen tot een netwerk waar de participatie van onze doelgroep een vanzelfsprekendheid is.
Meedoen?
De participatiecoach laat zich omringen door een aantal jongvolwassen ervaringsvrijwilligers die zich de komende twee jaren ontfermen over alles wat met transitieleeftijd (jongvolwassenen) te maken heeft in de GGZ. Ben of ken jij een jongere van 16-25 jaar die graag constructief meedenkt? Laat het weten aan de participatiecoach van PANGG 0-18 via annelies.follaets@pangg0-18.be en dan zorgt zij dat je voldoende info hebt om te beslissen of het iets voor jou (of de persoon die je in gedachten hebt) is of niet.
Ben of ken jij niemand zoals hierboven omschreven maar heb je interesse (of ken je iemand) om mee na te denken over en/of mee te werken aan geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren in de provincie Antwerpen? Laat ook dan van je horen! Stuur een mail naar annelies.follaets@pangg0-18.be en dan neemt zij zo snel mogelijk contact met je op.
Hoe zorgen we voor participatie in ons netwerk?
Dit doen we door onze doelgroep zinvol en actief te betrekken binnen de 4 kerndoelstellingen die we willen waarmaken :
- Het informeren over mentale gezondheid algemeen en het aanbod hierrond naar onze doelgroep.
- Het creëren van bewustwording om de doelgroep te betrekken samen met het verbreden en versterken van kennis en toepassing ervan bij de partners van het netwerk.
- Het opzetten van acties die bijdragen aan een participatieve cultuur waar de doelgroep aangemoedigd en ondersteund wordt in het uiten van hun mening bij overleg en besluitvorming die over hun mentale gezondheid gaat.
- Kansen creëren om de doelgroep te laten participeren in de organisatie en besluitvorming van het netwerk. Zo draagt de doelgroep actief bij aan een doelgroep vriendelijk aanbod in alle lagen van de geestelijke gezondheidszorg (micro, meso en macroniveau).
Wist je dat…
- … je via deze link op een eenvoudige manier kan uitleggen wat participatie betekent aan kinderen en jongeren? Jongeren bepaalden zelf mee hoe de tekst er moest uitzien.
- … je een vorming/training over participatie op maat kan aanvragen via de participatiecoach?
- … dat ieder netwerk voor geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren (GGKJ) een participatiecoach heeft?
De Participatiereflex
De Participatiereflex is een tool om stil te staan bij de plek die participatie op dit moment binnen een voorziening krijgt. De participatiereflex omvat vijf delen:
- Deel 1: Visie op participatie
- Deel 2: Realisaties van participatief werken (bestaande acties)
- Deel 3: Zelf-evaluatie
- Deel 4: Participatiegroei (toekomstperspectieven)
- Deel 5: Noden op het gebied van participatie
Je bepaalt zelf op welk tempo en wanneer je welk deel aanpakt.
Zin om hiermee aan de slag te gaan of meer info nodig? Neem dan contact op met de participatiecoach.
De participatiecoach
Ben je overtuigd om met participatie aan de slag te gaan? Heb je nog vragen? Wil je uitwisselen over participatie in de GGZ? Heb je een idee of begrijp je er misschien helemaal niks van en wil je meer weten? Laat dan van je horen en we bekijken samen wat we kunnen betekenen. Je kan onze participatiecoach Annelies bereiken via annelies.follaets@pangg0-18.be of 0485 19 15 79.
Tot dan!