Beroepshalve kom je mogelijks in contact met kinderen en/of jongeren met psychische hulpvragen. Meer nog, het kan zijn dat je als hulpverlener de zorg en ondersteuning van deze personen en hun omgeving opneemt. Dit kan echter veel vragen oproepen.
Vanuit het netwerk PANGG 0-18 willen wij graag de aandacht vestigen op het aanbod dat is uitgewerkt door onze netwerkpartners via onderstaande Digitale Wegwijzer volgens het principe van getrapte zorg.
Wil je meer informatie of aanmelden voor de verschillende zorgprogramma’s van PANGG0-18? Dan verwijzen we je graag naar de pagina ‘zorgprogramma’s’.
Een overzicht van de zorgverstrekkers in het kader van de conventie psychologische zorg in de eerste lijn vind je hier.
Een brede en algemene sociale kaart van alle zorgvoorzieningen in Vlaanderen kan je terugvinden op de vernieuwde www.desocialekaart.be
Digitale Wegwijzer
Bij getrapte zorg is het de bedoeling dat mensen in een eerste stap de meest brede en effectieve manier van hulp aangeboden krijgen om nadien enkel wanneer het nodig is over te gaan naar meer specifieke hulp. Indien verdere stappen genomen moeten worden, is het niet noodzakelijk dat steeds alle stappen doorlopen worden, maar dat vanuit de eerste stap gekeken wordt welke verdere stap het meest aangewezen is. Getrapte zorg betekent dus kortweg: “De juiste hulp krijgen op de juiste plaats, op het juiste moment en door de juiste persoon”.
(Naar een voorbeeld van onze collega’s uit Vlaams Brabant: Psychewijzer)
Het (jeugd)hulpverleningslandschap is constant in verandering. Heb je suggesties om bepaalde organisaties/werkvormen toe te voegen aan onderstaande Digitale Wegwijzer? Mail dan naar crosslink@pangg0-18.be en we bekijken je vraag.