Vlaamse template voor de beschrijving van het programma vroegdetectie en interventie PANGG 0-18
WIE ZIJN WE?
Connect is het programma Vroegdetectie en Interventie dat zich richt op situaties die kunnen leiden tot een ernstig geestelijk gezondheidsprobleem. Ons doel is om deze situaties snel en tijdig te detecteren en hierop kortdurend te interveniëren bij jongeren en jongvolwassenen van 14-23 jaar. Het gaat om:
- Een (vermoeden van) beginnend psychiatrisch probleem waarvoor er nog niet eerder een hulpverleningstraject is geweest. Dit kan bijvoorbeeld een depressie of psychose zijn, waarvoor een jongere nog niet eerder hulp kreeg, of waarbij er wel geprobeerd is, zonder succes, om de jongere in hulp te krijgen.
- Een plotse verandering in het functioneren van de jongere. Hij/zij valt bv. uit op school of werk, komt niet meer van zijn/haar kamer,…
- De jongere stelt risicovol gedrag, maar wil geen hulp of haakt niet aan bij hulpverlening. Risicovol gedrag kan zijn: zichzelf verwaarlozen, zichzelf pijn doen, agressieve uitbarstingen, …
Met dit laagdrempelige aanbod willen we luisteren naar de verhalen van de jongeren omgeving om zo te achterhalen wat maakt dat er geen zorg geïnstalleerd raakt.
Bekijk hier het aanbod schematisch uitgelegd.
WAT DOEN WE?
Eerst en vooral proberen we om in contact te komen met de jongere (te connect-eren). We willen in eerste instantie luisteren naar de verhalen van de jongere en zijn omgeving, en dat proberen we op verschillende manieren: bij de jongere thuis, op school, bij de huisarts, … Vaak komen jongeren samen met familie, vrienden, school of anderen ook tot bij ons.
Na een eerste gesprek proberen we na te gaan wat er aan de hand is. We gaan hiervoor in gesprek met de jongere en zijn omgeving. In overleg en met toestemming van de jongere proberen we informatie te verzamelen om beter te begrijpen wat de samenhang en de betekenis van de klachten is.
Dit is telkens een uniek proces waarbij er oog is voor de kwetsbaarheid en de weerbaarheid van de jongere. We zijn geen diagnostisch centrum, maar deze onderzoeksfase is wenselijk om beter in te schatten welke sterktes er bij de jongere aanwezig zijn en waarop verder gebouwd kan worden, maar ook rond welke kwetsbaarheden er ondersteuning nodig is.
Het is essentieel om zo snel mogelijk zorg op te starten. Vroegdetectie bestaat niet zonder snelle interventie.
Als de situatie stabiel genoeg is, dan wordt de tussenkomst door Connect afgerond.
Als er nood is aan vervolghulp, garandeert Connect een zorgvuldige toeleiding en een warme overdracht naar een gepaste vervolgbehandeling.
Enkele essentiële elementen uit onze werking
Aanmelden
Wij werken bij voorkeur op doorverwijzing van een arts of andere professionele verwijzer. Maar iedereen kan vanuit een ongerustheid over zijn/haar kind, broer/zus, partner, familielid, vriend(in), naaste, enzovoort een aanmelding doen bij Connect. We gaan dan onmiddellijk aan de slag.
Bereikbaar, toegankelijk, flexibel en snel
Omdat we werken voor zorgmijders zorgen we voor snelle, flexibele en creatieve hulp. We garanderen een eerste contact binnen de week na aanmelding. Het eerste contact is met de jongere zelf (en bij voorkeur samen met iemand uit het netwerk) of met de aanmelder.
Oog voor de context
De noden van jongere en zijn omgeving staan centraal. We werken op maat en beschouwen alle steunfiguren van de jongere als mogelijke partners in de zorg.
Aanklampende zorg, outreachend indien nodig
Onze zorg is vasthoudend, betrokken en volhardend, maar ook paraat, beschikbaar, flexibel en intensief. Jongeren zijn welkom in onze locatie, maar we gaan ook naar buiten: naar de leefomgeving van de jongere, in andere voorzieningen (AZ, spoed, polikliniek, CAW, OCMW, sociale diensten, wijkgezondheidscentra,…) of bij hulpverleners (huisarts,…).
Multidisciplinair
Het provinciale Connect-team bestaat uit psychologen, een kinder- en jeugdpsychiater, een maatschappelijk werker en een ervaringsdeskundige.
HOE AANMELDEN?
Regio Antwerpen:
Vroegdetectie en Interventie bij psychiatrische problemen
Bel voor een afspraak voor screening naar het centraal aanmeldnummer 03 361 11 11. Dit nummer is bereikbaar op werkdagen van 09:30 tot 12:00 en van 13:00 tot 15:00. Vermeld dat het gaat om een aanmelding voor Connect.
Contact nemen kan ook via e-mail: connect.antwerpen@andante.be.
Vroegdetectie en Interventie Verslaving
• Plug-INN
• Vroeginterventie alcohol & drugs CGG Vagga
Regio Kempen:
Het Connect team werkt op vaste locaties in de regio Kempen, maar is mobiel indien nodig.
Bij voorkeur wordt aangemeld door een betrokken hulpverlening (o.a. huisarts, CLB, JAC,…):
- Aanmelding – 18 jaar:
- op maandag van 9 – 12 u en donderdag van 11 – 13 u
- op 0484/19 92 94
- Aanmelding + 18 jaar:
- Aanmeldingsteam (AMT) op alle werkdagen van 9 – 17 u
- op 014/ 57 91 00
U kan steeds ook contact opnemen via connect@cggkempen.be
Regio Mechelen:
Het Connect team werkt samen met het knooppunt.
Het Connect team werkt op een vaste locatie in CGG De Pont te Mechelen maar is mobiel indien nodig.
Aanmelden kan:
- op 015/28.74.74
- of via knooppunt@cggdepont.be
Bekijk het werkingsgebied met haar antennes