Met dit zorgprogramma reikt de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg uit naar opvoeders en begeleiders in residentiële jeugdhulpvoorzieningen. De bedoeling is dat zij zich d.m.v. ggz-ondersteuning beter ondersteund voelen in het omgaan met de meervoudige problemen van kinderen en jongeren.
Het aanbod bestaat uit een team Outreach GGZ en het al langer bestaande Outreach-team Mol.
OUTREACH GGZ
Wat doet het Outreach-team?
Via de module ‘advies en consult’ kunnen teams van residentiële voorzieningen samen met het Outreach-team nadenken over de aanpak van psychische problemen van kinderen en jongeren die in de leefgroep verblijven. Hieruit kan dan een verderlopend traject ontstaan.
Doelstelling is dat kinderen en jongeren de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen in hun eigen leefgroep, zonder dat de balans draagkracht/draaglast van het team uit evenwicht raakt.
Het aanbod is preventief en escalatievermijdend.
Doorgaans omvat een volledig traject drie fasen:
- Beeldvormingsfase: Doel is een zo duidelijk mogelijk beeld krijgen van het kind of de jongere en de psychische en psychiatrische problemen, de werking van de voorziening en de vragen van de aanmelder/het team. Wat zijn de noden en behoeften? Welke partners zijn hiervoor nodig?
- Begeleidingsfase (± 5 gesprekken, kan verlengd worden met nog eens 5 gesprekken indien nodig): Er wordt actief aan de slag gegaan met de concrete hulpvraag. Methodieken of interventies uit de kinder- en jeugdpsychiatrie worden vertaald naar de concrete leefgroepwerking. Thema’s die regelmatig terugkeren zijn: (psycho-educatie over) hechtingsstoornissen, psychiatrische problematieken, trauma-sensitief handelen, werken met de ontwikkelingsleeftijd van het kind of de jongere, Nieuwe Autoriteit, enz. Uitgangspunt is om tot een gezamenlijk idee te komen over de aanpak die een kind of jongere nodig heeft, samen met de vraag hoe deze aanpak ook kan geïmplementeerd geraken in de werking van de leefgroep.
- Afrondingsfase (/nazorg): Ook na afronding blijft het Outreach-team beschikbaar voor vragen of n.a.v. een wijziging in de situatie van de jongere (bvb. verhuis naar een andere voorziening).
Voor wie?
Het Outreach-team richt zich hoofdzakelijk tot kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar, met een (vermoeden van) psychische of psychiatrische problematiek, die in een residentiële setting verblijven (VAPH, BJB, CKG) binnen de provincie Antwerpen.
De aanmeldingscriteria zijn onlangs versoepeld en de procedure vereenvoudigd. Hierdoor hopen we meer voorzieningen te kunnen ondersteunen.
Het criterium dat OSD of VK betrokken moeten zijn, vervalt. Er moet geen sprake zijn van een MANO om te kunnen aanmelden.
Team
Het team bestaat uit ervaren medewerkers (2,45 VTE) die voornamelijk afkomstig zijn uit de residentiële kinder- en jeugdpsychiatrie. Dr. Sadeghi staat in voor de supervisie aan het Outreach-team. Zij komt niet mee naar de voorziening en werkt indien nodig op nomenclatuur.
Hoe kan je aanmelden?
- Residentiële voorzieningen kunnen aanmelden door telefonisch contact te nemen met het aanspreekpunt bij ACT (Afdeling Continuïteit en Toegang): Nena Mariën op het nummer 02/243 56 30.
- Het is de bedoeling dat de voorziening zelf contact neemt (niet de consulent indien deze betrokken is).
- Als ook de jongere en zijn/haar ouders akkoord gaan en er wordt voldaan aan de aanmeldingscriteria (doelgroep), dan zal aan de aanmelder gevraagd worden een aanmeldingsformulier in te vullen (+ informed consent).
- Aanmeldingen worden besproken op de wekelijkse vergadering van het Outreach-team.
- Momenteel is er geen wachtlijst.
OUTREACH MOL
Het Outreach-team Mol biedt jeugdpsychiatrische ondersteuning aan jongeren tijdens of na hun verblijf in de Gemeenschapsinstellingen De Markt en De Hutten. Het team bestaat uit een kinder- en jeugdpsychiater, psychiatrisch verpleegkundigen, psychologen, therapeuten en een opvoeder.
Het Outreach-team kan op vraag van de Gemeenschapsinstelling advies verlenen en ondersteuning bieden in de behandeling van jongeren met een psychiatrische zorgvraag. Het team werkt in drie modules: module ‘Bespreking en advies’, module ‘Klinisch assessment’ en module ‘Diagnostiek en begeleiding’. Alvorens een traject te starten, is het belangrijk dat de verwachtingen van zowel de jongere en de context als van de Gemeenschapsinstelling wederzijds afgestemd worden met het aanbod van het Outreach-team. De afstemming gebeurt door een gezamenlijke intake en regelmatige evaluatiegesprekken die bij aanvang van het zorgaanbod met alle betrokkenen gepland worden.
Meer informatie omtrent Outreach Mol kan je terugvinden op de website van OPZ Geel.