Wat is KOPP/KOAP?
Op de website van Geestelijke Gezondheid Vlaanderen staat dat 1 op 4 volwassenen te maken krijgt met psychische problemen. Van deze volwassenen hebben er een heel aantal ook kinderen. Dit zorgt er voor dat naast de uitdagingen die elke ouder heeft, er nog extra uitdagingen bij komen voor deze ouders.
De term KOPP en KOAP staan respectievelijk voor kinderen van ouders met psychische problemen of afhankelijkheidsproblemen. Het gaat dus om gewone kinderen die opgroeien in een ongewone situatie.
Veel van deze kinderen, namelijk één derde, hebben enorm veel veerkracht en ervaren zelf weinig moeilijkheden doorheen hun leven. Daarnaast ondervindt een groot deel van deze kinderen wel moeilijkheden. Ze ervaren soms schaamte of schuldgevoelens, schuiven hun eigen noden opzij om voor de ouder te zorgen, voelen zich alleen, krijgen weinig info,… Eén derde van deze kinderen ondervindt problemen op verschillende levensgebieden (zoals relaties, zelfstandigheid,…). Bij deze groep zijn de moeilijkheden van voorbijgaande aard. De laatste één derde van deze groep van kinderen ontwikkelt zelf een psychische problematiek op latere leeftijd. Zij vragen extra aandacht in de hulpverlening.
Wat doet Crosslink?
Vanuit Crosslink ondersteunen en faciliteren we allerlei initiatieven in de provincie Antwerpen die werken rond het thema ‘Kinderen van Ouders met een Psychische – en/of AfhankelijkheidsProblematiek’. We ondersteunen de provinciale werkgroep ‘Kinderen van Ouders met een Psychische – en/of AfhankelijkheidsProblematiek’ en denken hier samen na over de beschikbare hulpverlening, goede methodieken, handvatten en materialen. We proberen in te zetten op vroegdetectie, sensibilisering en expertise-uitwisseling. Dit op niveau van de kinderen en hun ouders, van de hulpverleners, van de organisaties en van het beleid.
Er is ook een ‘Digitaal platform Kinderen van Ouders met een Psychische – en/of AfhankelijkheidsProblematiek PANGG0-18’ voor hulpverleners waar we alle nuttige informatie samenbrengen rond het thema ‘Kinderen van Ouders met een Psychische – en/of AfhankelijkheidsProblematiek’. Je vindt er allerlei documenten terug over het thema zoals de visietekst, literatuurlijsten voor hulpverleners en voor kinderen en jongeren, brochures, flyers,…
Daarnaast willen we een plek creëren waar je als hulpverlener elkaar digitaal kan ontmoeten, vragen kan stellen, ideeën kan lanceren of inspiratie kan opdoen.
Op het platform kan je ook een kalender terugvinden met vormingen, webinars, kenniskringvergaderingen, intervisiemomenten,… rond het thema ‘ Kinderen van Ouders met een Psychische – en/of AfhankelijkheidsProblematiek’
Wil je graag toegang tot dit platform, neem dan contact op met de referent ‘Kinderen van Ouders met een Psychische – en/of AfhankelijkheidsProblematiek'(zie contactgegevens onderaan).
Vragen?
Heb je vragen omtrent de doelstellingen van Crosslink voor het thema ‘Kinderen van Ouders met een Psychische – en/of AfhankelijkheidsProblematiek’, wil je toegang tot het Digitaal Platform of wil je graag deelnemen aan de provinciale werkgroep ‘Kinderen van Ouders met een Psychische – en/of AfhankelijkheidsProblematiek’ neem dan gerust contact op met onze referent
Annelies Minnekens
annelies.minnekens@pangg0-18.be