Wat is Complex trauma?
Complex trauma is een meervoudige en/of chronische traumatisering in de vroege ontwikkeling, meestal langdurig en interpersoonlijk van aard. Het trauma vindt plaats in relatie tot een primaire verzorgende en omvat fysieke, emotionele en/of opvoedkundige verwaarlozing en kindermishandeling in de prille kindertijd.
Complex trauma heeft dan ook grote gevolgen. Deze worden wel eens vergeleken met een veenbrand die zich ondergronds uitbreidt, haast onzichtbaar maar wel heel aanwezig. Als je de brand niet blust, richt die enorme schade aan. Maar deze schade hoeft niet permanent te zijn. Door traumasensitief te werken binnen een begeleiding, een leefgroep, een schoolomgeving, … kunnen er kansen geboden worden om trauma’s te ontmantelen en leefsituaties weer leefbaar te maken.
Wat doet Crosslink?
Vanuit Crosslink ondersteunen en faciliteren we allerlei initiatieven in de provincie Antwerpen die werken rond het thema complex trauma. We ondersteunen de provinciale werkgroep complex trauma en stellen werkbare methodieken, handvatten en materialen ter beschikking om hulpverleners te helpen in hun begeleiding van cliënten die een complex trauma hebben opgelopen.
We willen traumasensitief werken voorop stellen om de zorgcontinuïteit en warme overdracht voor deze cliënten zo optimaal mogelijk te maken en dit in alle lagen van de dienst- en hulpverlening (leerkrachten, politiemensen, ziekenhuispersoneel, huisartsen, hulpverleners, …).
De visietekst complex trauma/traumasensitieve zorg kan je hier terug vinden.
Er is ook een ‘Digitaal platform complex trauma PANGG0-18’ voor hulpverleners waar we alle nuttige informatie samenbrengen rond het thema complex trauma. Je vindt er allerlei documentatie terug over het thema zoals de visietekst, literatuurlijsten voor hulpverleners en voor kinderen en jongeren, lijst met methodieken, interessante artikels, …
Daarnaast willen we een plek creëren waar je als hulpverlener elkaar digitaal kan ontmoeten, vragen kan stellen, ideeën kan lanceren of inspiratie kan opdoen.
Ook een kalender met vormingen, webinars, studiedagen, … omtrent complex trauma verzamelen we op dit digitaal platform.
Wil je graag toegang tot dit platform? Neem dan contact op met de referent Complex Trauma (zie contactgegevens hieronder).
Nood aan vorming?
In samenwerking met het Vertrouwenscentrum kindermishandeling Antwerpen ontwikkelden we een vormingspakket rond traumasensitief werken/complex trauma.
We trachten een antwoord te bieden op verschillende vragen. Wat is trauma? Hoe uit zich dit? Welk gedrag komt mogelijk voort uit trauma? Wat kan je doen om kinderen met (complex) trauma te ondersteunen? Hoe maken we van de onveilige grotemensenwereld een trauma sensitieve samenleving?
In deze vormingsmodule nemen we je mee in de theoretische kaders om ons daarna verder te verdiepen in de eigen praktijk. We bieden handvatten, houvast, kaders en hoop en geven je bagage mee om mee aan de slag te gaan.
Deze vorming is voor iedereen die beroepsmatig met kinderen in contact komt als voor studenten die zich klaarstomen voor de praktijk. We richten ons op medewerkers uit de 0de en 1ste lijn zoals ziekenhuispersoneel, ambulanciers, politiemedewerkers, huisartsen, leerkrachten, medewerkers buitenschoolse kinderopvang, medewerkers kinderdagverblijven, leefgroepbegeleiders, …
De vorming wordt gegeven door verschillende experten uit het werkveld.
Neem contact op met Kim Peeters, medewerker Crosslink PANGG0-18 en referent Complex trauma voor meer informatie, prijs en boekingen in jouw organisatie.
0488/16 98 75
Vragen?
Heb je vragen omtrent de doelstellingen van Crosslink voor ‘complex trauma’, wil je graag toegang tot het ‘Digitaal platform complex trauma PANGG0-18’ of wil je graag deelnemen aan de provinciale werkgroep ‘complex trauma’, neem dan gerust contact op met onze referent:
Kim Peeters
0488 16 98 75