Zorg voor jongeren in de transitieleeftijd is een van de prioriteiten binnen netwerk PANGG 0-18.
Vanuit FOD Volksgezondheid worden middelen voorzien om hier initiatieven rond op te zetten. De opdracht hierrond werd omschreven in werf 5.
Op deze pagina vind je een overzicht van verschillende (inter)sectorale initiatieven die bijdragen aan de ontwikkeling van zorg voor jongvolwassenen.
Heb je hierover nog vragen, neem dan contact op met Richelle Emeis (referent ‘transitieleeftijd’ voor het netwerk).
Proeftuinen in de verschillende regio's
De Proeftuin Transitieleeftijd kadert in de bijkomende investering voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen (werf 5). Het project loopt tot begin 2026 en kan na een positieve evaluatie verlengd worden.
Regio Mechelen
De Proeftuin Transitieleeftijd in regio Mechelen wil de hiaten in de hulpverlening voor de transitieleeftijd identificeren en actief bruggen bouwen tussen de verschillende hulpverleningsnetwerken (kinderen- en jongerenhulpverlening en volwassenenhulpverlening zowel binnen Jeugdzorg, GGZ, VAPH, Welzijn,..).
Aan jongeren in deze leeftijdsfase worden vaak hoge verwachtingen gesteld m.b.t. autonomie en eigenaarschap die – gezien de complexe GGZ-problematieken waarmee ze geconfronteerd worden – vaak niet haalbaar zijn.
We bieden mobiele, intensieve en aanklampende hulpverlening aan, voor jongeren van 16 t.e.m. 24 jaar waarvoor de geïndiceerde hulpverlening nog niet of niet meer beschikbaar is of onvoldoende aansluit bij de huidige noden. De jongeren die we willen bereiken zijn vaak de jongeren met complexe GGZ zorgnoden, waarbij de hulpverleners er niet in slagen de jongeren voldoende vast te houden om de brug te kunnen maken van het ene zorglandschap naar het andere. Hierdoor haken ze moeilijk aan of haken ze onderweg af, wordt hun vertrouwen in hulpverlening geschonden en hebben ze beperkte motivatie.
De medewerkers van de Proeftuin Transitieleeftijd zijn verbonden aan verschillende partners:
- Pangg 0-18
- Emergo
- UPC Duffel
- CGG De Pont
- Regionale partners Opgroeien (Kaizen, Afdeling Continuïteit en Toegang)
- YAR
- CAW (Jac)
- Multiversum
Aanmeldingsprocedure
Iedereen kan aanmelden via trame@cggdepont.be.
Een mobiele medewerker beluistert de vraag en overloopt de aanmelding. Er kan bekeken worden of deze aanmelding via de NETWERKTAFELS (netwerkemergo.be) met andere partners wordt besproken.
Bij elk traject wordt (indien nodig/aangewezen) een intersectoraal duo samengesteld uit 2 diensten (flexibel aan te passen volgens nood/indicatie).
Indien de jongere/jongvolwassene niet in aanmerking komt voor de Proeftuin Transitieleeftijd wordt de beslissing, met eventueel een alternatief advies, teruggekoppeld aan de aanmelder.
Kostprijs
Het aanbod van de Proeftuin is gratis.
Regio Antwerpen
Deze info volgt.
Regio Kempen
Deze info volgt.
Waarom moeilijk als het ook makkelijk kan?
In 2024 kwamen we met meer dan 80 mensen (jongvolwassenen, hulpverleners, beleidsmakers,…) samen om in dialoog te gaan over transitieleeftijd in de GGZ in de provincie Antwerpen. Er werden workshops georganiseerd door professionals en jongvolwassenen zelf. Na deze boeiende uitwisseling kwamen we tot een aantal conclusies. Die lees je hier.