Vanuit het netwerk PANGG 0-18 en de conventie “Psychologische zorg in de eerste lijn” zijn we in samenwerking met de Antwerpse volwassennetwerken (SaRA, Emergo en GGZ Kempen) bezig met het vormgeven van een project rond de doelgroep zwangeren en prille ouders. We noemen dit ook wel het Project PIMH (Parent Infant Mental Health).
Wat willen we bereiken?
Onderzoek toont aan dat de gezinnen in de perinatale periode kwetsbaarder zijn voor psychische klachten en dat er veel twijfels en vragen opkomen. De ambitie van dit project is om een laagdrempelig aanbod te ontwikkelen voor ouders in verwachting en prille ouders om hen te informeren, ondersteunen en eventueel toe te leiden naar vervolghulpverlening. We willen dit op locatie en op doorverwijzing van een vindplaats (waarbij we ons vooral richten op de Huizen van het Kind) en in samenwerking met zelfstandige Klinisch Psychologen/Klinisch Orthopedagogen aanbieden.
Wat houdt het project in?
Jij, de geconventioneerde verstrekker, geeft samen met een tweede verstrekker groepsaanbod op locatie en op doorverwijzing van (voornamelijk) het Huis van het Kind groepsaanbod aan toekomstige of prille mama’s of papa’s (eventueel samen met hun baby). De tweede verstrekker kan een vroedvrouw zijn, een brugfiguur of een andere hulpverlener. Aan de hand van de lokale noden en je expertise geven jullie een groepsaanbod op basis van 4 methodieken.
Wat verwachten we van jou?
We vragen je enige kennis van Infant Mental Health op te bouwen door een e-learning (van ongeveer 9 uren – kostprijs €99,95) te volgen bij IMH Nederland.
Daarna zal je gevormd worden in 4 methodieken: vaardigheidstraining, ervaringsgerichte training, light versie Moeder-baby unit in emotieregulatie tussen moeder en baby versterken en een masterclass van Group Care. Deze vorming zal in 2 of 3 dagen doorgaan.
In aanloop van het groepsaanbod worden er afspraken gemaakt tussen jou, de vindplaats en de tweede verstrekker. We trachten de lokale noden mee te nemen in het te geven aanbod.
Je geeft het aanbod in het kader van de conventie “Psychologische zorg in de eerste lijn” en staat in voor de facturatie van de groepen zodat jij en je tweede verstrekker kunnen uitbetaald worden. Dit betekent dat je een contract aangaat met het netwerk PANGG 0-18 (of een volwassennetwerk). Dit aanbod wordt gefactureerd binnen Functie 1 – gemeenschapsgerichte interventies. De vergoeding voor klinisch psychologen en voor klinisch orthopedagogen is €231,18 per groepssessie van 2 uur (waarvan minimum 90 minuten rechtstreeks cliëntcontact).
Wat kun je van ons verwachten?
De vormingsdagen (incl. lunch) worden door het netwerk PANGG 0-18 in samenwerking met de Antwerpse volwassennetwerken (SaRA, Emergo en GGZ Kempen) aangeboden. Daarnaast willen we alle verstrekkers die mee instappen in het project het boek “Vroege ontwikkeling alle kansen geven” van Nicole Vliegen en Yannic Verhaest geven.
Verder werken we vanuit de GG(Z)-netwerken aan de ontwikkeling van het aanbod en leggen we in tussentijd contact met mogelijke vindplaatsen (zoals Kind en Gezin, Huizen van het Kind, materniteiten,…). We trachten het nodige draagvlak te creëren binnen het perinatale werkveld en contacten te leggen met relevante tweede- en derdelijnspartners. Je kunt ons aanspreken voor vragen. Blijf niet zitten met vragen.
Wil je meedoen?
Je schrijft je in voor de vorming. Dat kan via deze link. Tijdens dag 1 wordt de netwerkvisie op PIMH besproken, alsook wordt de masterclass Group Care gegeven. Tijdens dag 2 komt de ervaringsgerichte en emotieregulatie versterkende training aan bod en op dag 3 de vaardigheidstraining.
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met dominique.huige@pangg0-18.be voor meer info.