'Nothing about us without us'
'Nothing about us, without us' of vrij vertaald: 'beslis niets over ons, zonder ons erbij te betrekken.’
Wat is participatie?
Participatie is het actief en zinvol betrekken van de doelgroep. Via deze link lees je op een eenvoudige manier wat participatie betekent. Jongeren schreven mee aan de tekst en binnenkort wordt er een filmpje gemaakt. Zo kunnen professionals samen met kinderen en jongeren participatief aan de slag!
Meedoen?
Het netwerk heeft een aantal jongvolwassenen die mee richting geven aan hoe PANGG 0-18 mee vorm geeft aan zorg voor kinderen, jongeren en hun omgeving. Ben of ken jij een jongere(n) van 16 t.e.m. 25 jaar die graag constructief meedenkt over de aanpak van PANGG 0-18? Geef een seintje aan de participatiecoach. Je krijgt alle nodige info zodat je kan inschatten of het iets voor jou (of de persoon die je in gedachten hebt) is of niet.
De Participatiereflex
Wil jij graag een gratis vorming rond de Participatiereflex? Lees er hier alles over!
De Participatiereflex is een tool om stil te staan bij de plek die participatie op dit moment binnen een voorziening krijgt. De tool kan zelf ingevuld worden of o.l.v. de participatiecoach in een interactieve vorming ervaren worden. De vorming heeft natuurlijk als voordeel dat er veel meer uitwisseling over participatie kan plaatsvinden en meer op maat gewerkt kan worden. Dat maakt het meteen een stuk leerrijker natuurlijk.
De participatiereflex omvat vijf delen:
- Deel 1: Visie op participatie
- Deel 2: Realisaties van participatief werken (bestaande acties)
- Deel 3: Zelf-evaluatie
- Deel 4: Participatiegroei (toekomstperspectieven)
- Deel 5: Noden op het gebied van participatie
Je bepaalt zelf op welk tempo en wanneer je welk deel aanpakt.
Zin om hiermee aan de slag te gaan of meer info nodig? Neem dan contact op met de participatiecoach.
Hoe zorgen we voor participatie in ons netwerk?
Hoe kunnen we onze doelgroep zinvol betrekken bij het uitvoeren van onze opdrachten? Wat ervaren zij daarbij als zinvol en hoe kunnen we hun stem mee laten wegen bij beleidsontwikkelingen? Dat is de centrale vraag die ons scherp houdt en die we ons keer op keer stellen. Samen met de participatiecoach zetten we de nodige stappen om ons verder en blijvend te ontwikkelen tot een netwerk waar participatie van onze doelgroep een vanzelfsprekendheid is.
Op deze pagina lees je meer over wat we dan concreet doen rond participatie. Het spreekt voor zich dat dit een dynamisch proces dat verweven zit in de verschillende lagen van het netwerk. Participatie betekent dat je ongekende deuren durft openzetten en met nieuwsgierigheid kijkt wat er allemaal achter zit.
Wie is de participatiecoach?
Ieder netwerk Geestelijke Gezondheid voor kinderen en jongeren in België heeft een participatiecoach.
Deze participatiecoaches hebben als opdracht om de stem van kinderen, jongeren en hun omgeving te betrekken in hun netwerk. Die opdracht wordt opgedeeld in vier grote pijlers:
- Het informeren over mentale gezondheid algemeen en het aanbod hierrond naar onze doelgroep.
- Het creëren van bewustwording om de doelgroep te betrekken samen met het verbreden en versterken van kennis en toepassing ervan bij de partners van het netwerk.
- Het opzetten van acties die bijdragen aan een participatieve cultuur waar de doelgroep aangemoedigd en ondersteund wordt in het uiten van hun mening bij overleg en besluitvorming die over hun mentale gezondheid gaat.
- Kansen creëren om de doelgroep te laten participeren in de organisatie en besluitvorming van het netwerk. Zo draagt de doelgroep actief bij aan een doelgroep vriendelijk aanbod in alle lagen van de geestelijke gezondheidszorg (micro, meso en macroniveau.
Je kan haar bereiken via annelies.follaets@pangg0-18.be of via 0485 19 15 79