Dinsdag 26 maart 2024 organiseert Pangg 0-18 en Multiversum samen verschillende partners het ‘leerplatform transitieleeftijd in de GGZ‘.
Op dit leerplatform willen we graag inzetten op expertisedeling en samenwerking tussen de hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg die werken met jongeren in de transitieleeftijd. We willen ook de continuïteit van zorg verbeteren in de kinder-, jongeren- en volwassenhulpverlening. Hiervoor wisselen we graag ‘good practices’ uit en bekijken we samen wat we kunnen leren uit moeilijke parcours. Ons doel is niet alleen om samenwerkingen te verbeteren en kennis te vergroten, maar ook om concrete acties te identificeren en op te starten na deze uitwisselingen.
- Wat kunnen we doen om de connectie te versterken?
- Hoe kunnen we de hulpverlening verbeteren?
- Dit zijn de vragen waarop we gezamenlijk antwoorden zullen formuleren.
Hiervoor zullen we werken met workshops, die zich richten op diverse thema’s binnen residentiële en ambulante hulpverlening die een platform bieden voor het bespreken van essentiële kwesties. We putten uit de rijke ervaring van hulpverleners en jongeren binnen de drie regio’s van de provincie Antwerpen: Emergo, Kempen en Antwerpen.
Programmadetails worden op deze pagina steeds verder aangevuld.
Programma
13u00-13u30: onthaal
13u30-14u45: workshop 1
14u45-15u15: pauze
15u15-16u30: workshop 2
16u30-17u00: receptie
overzicht Workshops
(WS1) EGL: Alle wegen leiden naar buiten
Workshopbegeleiding door Zoë Van Winckel en Kaat Van Praet
(WS2) Diagnostiek: Ben ik een psychiatrisch probleem of heb ik een psychiatrisch probleem?
Workshopbegeleiding door Dr. Lieve De Backer en Dr. Catherine De Groof
(WS3) Oudergroepen vanuit de conventie: Meet the parents: Waarom ouders ondersteunen belangrijk is.
Workshopbegeleiding door Linn Van Loon, Sarah Pauwels
(WS4) Mobiele teams: mobiel werken met jongvolwassenen
Workshopbegeleiding door Joyce Schrauwen, Cindy Puyenbroeck en Inass Boubker
(WS5) Transitiecoaches: kunnen we in de GGZ samen balanceren op de brug tussen jeugd- en volwassenzorg? Yes we can (try)!
Workshopbegeleiding door Esther Verhaecke en Loes Smets
Binnen de proeftuinen Transitieleeftijd Mechelen en Kempen verkennen we sinds begin 2023 op ervaringsgerichte wijze de zorg voor jongeren in transitieleeftijd. Vanuit onze praktijkervaring faciliteren we graag een open dialoog waarbij we focussen op breuklijnen en opportuniteiten in de geestelijke gezondheidszorg voor deze specifieke leeftijdsgroep. We denken na over samenwerking over grenzen heen, het bouwen aan de brug tussen 2 diverse werelden en het spanningsveld tussen autonomie en verbondenheid.
(WS6) Kinder- en jongerenpsychiatrie vs. volwassenpsychiatrie: zoek de 7 verschillen!
Workshopbegeleiding door Nele Van Ginkel en enkele jongeren
(WS7) Samenwerking in aanmelding: Stop met doorverwijsmodel, start met het samenwerkingsmodel
Workshopbegeleiding door Bieke De Wilde, Kirsten De Vetter, Charlotte Thys
Om de zorgcontinuïteit te bewerkstelligen en te bewaken voor jongeren binnen de transitieleeftijd treffen medewerkers van Multiversum (CARE, mArquee), CGG VAGGA, CGG Andante en het ZNA Mobiel Psychiatrisch Team 15-24 elkaar wekelijks online voor het “casusoverleg proeftuin”. Binnen deze workshop wordt op een interactieve wijze aangekaart vanuit welke lacunes binnen het werkveld dit overleg is gegroeid, en wat het doel hiervan is. We pogen samen met jullie op zoek te gaan naar mogelijkheden, beperkingen en uitdagingen van dit overleg. Tot slot hopen we samen te zoeken naar zaadjes om dit overleg alsook de afstemming van zorgaanbod op zorgvraag voor deze unieke doelgroep te doen groeien.
(WS8) Nu is 't aan ons: jongvolwassenen met ervaring in de GGZ
Workshopbegeleiding door Amke Dockx, Annelies Follaets en Ellen Rubben
Wat kunnen we leren van jongvolwassenen met ervaring in de GGZ en hoe kunnen we beter met hen samenwerken om tot gepaste zorg te komen? Tijdens deze workshop hebben we het vooral over do’s in het betrekken van deze doelgroep. Wie kan dit beter vertellen dan de jongvolwassenen die zelf ervaring hebben én bovendien hulpverlener zijn?
(WS9) Groepsaanbod vanuit proeftuin: Proeven van de proeftuin
Workshopbegeleiding door Melina Versyck en Amelie Follet
Multiversum, CGG VAGGA, CGG Andante en het Mobiel Psychiatrisch Team 15-24 hebben de handen in elkaar geslagen om een overkoepelend groepsaanbod uit te denken, dat bekend staat als de proeftuin. In deze workshop stellen we de proeftuin voor als een moestuin waar al wat zaadjes geplant zijn, maar waar ook nog stevig in gewerkt wordt. We willen jou graag rondleiden in deze moestuin. Specifiek staan we stil bij volgende thema’s: het ontstaan van de proeftuin, de huidige stand van zaken, de meerwaarde en de obstakels die we al zijn tegengekomen
(WS10) You(th) Mind: een groepsaanbod voor jongvolwassenen rond mentaliseren
Workshopbegeleiding door Eva Van Asch
We geven een inkijk in ons programma You(th) Mind en hoe ons groepsaanbod er concreet uitziet. Aan de hand van een korte introductie-oefening staan we stil bij het belang van mentaliseren en hoe we dit implementeren. Vanuit onze ervaringen overlopen we de meerwaarde en de hindernissen in het werken met jongvolwassenen.
Praktisch
Inschrijven kan via deze link. Programmadetails en definitieve inschrijvingslink worden op deze pagina steeds verder aangevuld.
Let op! Je inschrijving is pas definitief als we je betaling van 20 euro hebben ontvangen:
Wie: partners uit de GGZ in provincie Antwerpen
Wanneer: 26 maart 2024 van 13u-17u
Waar: Multiversum (Deurnestraat 252 – 2640 Mortsel)