Heel wat jongeren met een justitieel statuut (onder toezicht van de jeugdrechtbank door een problematische thuissituatie, door het plegen van feiten, …) hebben naast en door familiale, sociale of gedragsproblemen ook vaak psychische kwetsbaarheden. Dit alles maakt opgroeien lastig en vaak problematisch. Deze jongeren worden als moeilijk, onhandelbaar, lastig, agressief, lui, tegendraads, … bestempeld. Hierdoor zijn ze vaak in contact geweest met verschillende organisaties uit allerlei sectoren zoals onderwijs, jeugdhulp, (geestelijke) gezondheidszorg, VAPH, politie en justitie. En meer dan eens zitten al deze sectoren met hun handen in het haar wanneer het dreigt mis te lopen in het ondersteunen en begeleiden van deze jongeren.
WAT DOET CROSSLINK OMTRENT ‘jongeren met een justitiële en psychische problematiek’?
We willen vanuit Crosslink met heel veel zorg en aandacht voor deze doelgroep medewerkers uit al deze sectoren ondersteunen in het werken met deze jongeren.
Vanuit een Vlaamse bevraging in 2021 kregen we zicht op de noden van het werkveld.
Van daaruit werd een aanbod ontwikkeld:
- 2022: webinars omtrent psychopathie bij jongeren en de Seksreflex, een praktijkgids over seksualiteit en grensoverschrijdend seksueel gedrag in leefgroepen.
- 2023: studiedag ‘Hou me(e) vast’
Ook verder in 2023 en daarna willen we dit thema vasthouden en vanuit het werkveld verder vorm geven.
Vragen?
Ideeën, vragen, input, … mogen steeds doorgegeven worden aan Kim Peeters, referent justitiële jongeren.
0488 16 98 75