- Written by Yoni Gonnissen
Update mogelijkheden groepsaanbod (juli '24)
Het is opnieuw mogelijk om uren aan te vragen voor het groepsaanbod binnen PANGG 0-18, ook voor nieuwe verstrekkers. Dit aanbod betreft enkel groepssessies, niet individueel, en loopt tot eind 2024. Daarna zullen de contracten worden stopgezet.
Om hiervoor in aanmerking te komen, vul je deze fiche in en bezorg je deze via mail terug aan jouw lokale coördinator.
(Uitbreiding van) het zorgaanbod
In 2021 werd een nieuwe conventie goedgekeurd die de financiering van psychologische zorg organiseert volgens 2 types van eerstelijnspsychologische zorg:
- Psychologische zorg in de eerste lijn
- Gespecialiseerde psychologische zorg
- Psychologische zorg in de eerste lijn omvat interventies van korte duur en/of lage intensiteit die bijdragen tot het behoud of herstel van psychisch welzijn.
- Men richt zich ten eerste op preventie: ondersteuning van zelfzorg en gezonde levensstijl, bevredigende levenskwaliteit behouden en of terug vinden en het bevorderen van veerkracht. Ten tweede zet men in op vroegdetectie en vroeginterventie: inschatting van de aanwezige problemen en vraagverheldering, begeleide zelfhulp, psycho-educatie, bevorderen van de zelfredzaamheid en veerkracht van de rechthebbende of van zijn familiale context, ondersteuning van de eerstelijnsactoren rond de rechthebbende, doorverwijzing naar gespecialiseerde (psy)zorg of andere ondersteuningsorganisaties/verenigingen.
- Deze is rechtstreeks toegankelijk. Het verzoek kan worden ingediend op initiatief van de rechthebbende zelf, zijn/haar context of na oriëntatie door een zorg- of hulpverlener.
- Kinderen en adolescenten hebben recht op 10 individuele sessies of 8 groepssessies per periode van 12 maanden.
- Deze wordt zo laagdrempelig als mogelijk georganiseerd. Vindplaatsgericht wordt ten zeerste aangemoedigd (bijvoorbeeld in scholen, jeugdcentra, …)
- Gespecialiseerde psychologische zorg is bestemd voor zorgvragers die gespecialiseerde zorg nodig hebben vanwege een onderliggende psychische aandoening.
- De gespecialiseerde functie kan alleen worden vergoed na een aanvraag aan het netwerk van de ambulante gespecialiseerde GGZ, op basis van een functioneel bilan opgemaakt door een klinisch psycholoog/orthopedagoog en een arts.
- Kinderen en adolescenten hebben recht op gemiddeld 10 individuele sessies (maximaal 20 per periode van 12 maanden) of maximaal 15 groepssessies per periode van 12 maanden.
Aanbod binnen samenwerkingsovereenkomst met ggz-netwerk
- Je werkt ingebed in netwerk van professionals, wat (multidisciplinair of intersectoraal) overleg, samenwerking en doorverwijzing ten goede komt.
- Je kan rekenen op ondersteuning en coaching van jouw lokale coördinator, projectondersteuners, maar ook van lokale netwerkpartners (bijvoorbeeld zorgraden, psykringen)
- Je kan genieten van intervisie, supervisie en permanente vorming georganiseerd vanuit het netwerk.
- Je krijgt toegang tot evidence, practice en experienced based richtlijnen via FOD en de kenniskring van PANGG0-18 (Basecamp).
- Je krijgt een (beveiligd) elektronische brievenbus ter beschikking met de mogelijkheid tot delen met GMD-houdende huisarts (en praktijk) én een vereenvoudigd elektronisch systeem ter optimalisatie van het facturatieproces.
- je ontvangt een billijke vergoeding voor geleverde prestaties (via een derde betalersysteem):
- 65,39 euro per cliëntdossier per jaar voor administratieve taken, multidisciplinaire samenwerking enz.
- 81,74 euro per individuele sessie (inclusief remgeld van cliënt)
- 335,33 of 435,98 euro voor een groepssessie (afhankelijk van het aantal betrokken psychologen/ orthopedagogen, deze is onderling te verdelen).
- Maximaal 245,24 euro voor multidisciplinair overleg (te verdelen onder participerende professionals)
- ook zal er een jaarlijkse praktijkbijdrage voorzien worden, maar deze is nog te bepalen door het RIZIV.
* Alle bedragen (met uitzondering van het persoonlijke cliëntaandeel) worden jaarlijks geïndexeerd (laatst aangepast 27/02/2023).
Toetredingsvoorwaarden
- Je beschikt over een masterdiploma psychologie of orthopedagogie en je bent erkend psycholoog of orthopedagoog met een visum- en een RIZIV-nummer.
- Erkenningsaanvraag
- Als psycholoog kan je een visum-aanvraag indienen via deze link.
Orthopedagogen doen dit via deze link. - Indien je nog niet over een RIZIV-nummer beschikt, wordt deze door een projectondersteuner aangevraagd bij het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeit bij toetreding tot het ggz-netwerk.
- Je beschikt over relevante klinische ervaring die aantoonbaar is via jouw portofolio. En dit binnen de eerstelijn, indien je je wenst op te geven voor de eerstelijnspsychologische functie en/of binnen gespecialiseerde zorg, welke specifieke kennis en competenties vereist.
- Je hanteert een ethische en evidence based werkwijze.
- Je beschikt over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
- Je volgt opleiding over (de werking van) het netwerk en info over inhoud van de nieuwe PZEL-conventie.
- Je engageert je voor minimum 4u/week voor dit project.
* Indien gewenst kan je je ook uren ter beschikking stellen voor het volwassennetwerk van jouw regio. - De conventie eist de uitbouw van outreachwerk (vindplaatsgericht, in de directe omgeving van cliënten zoals op scholen, jeugdhuizen, ed) en een groepsaanbod. Bereidheid hiertoe versterkt je kandidaatstelling.
Meer info
Om de werkbaarheid van dit project te optimaliseren hebben we ervoor gekozen onze provincie op te delen in drie regio’s, volgens de verdeling die geldt bij de volwassennetwerken. Elke regio beschikt over een eigen lokale coördinator als aanspreekpunt (cfr contacten). Tevens investeren we in een nauwe samenwerking en afstemming met de drie ggz-netwerken voor volwassenen in de provincie Antwerpen (GGZ Kempen, SaRA en Emergo). Dat betekent dat de implementatie, kandidaatstellingsprocedure en verdere praktische werking grotendeels hetzelfde is voor psychologen en orthopedagogen die met kinderen en jongeren werken als voor zij die met volwassenen werken.
Van de infomomenten die reeds achter de rug zijn werden opnames gemaakt. Je kan voor elke regio de opname bekijken:
- Voor de regio Antwerpen kan je de infosessie van 22 april 21 bekijken via deze link.
De Powerpoint-presentatie vind je hier terug. - Voor de regio Mechelen kan je de infosessie van 31 maart 21 bekijken via deze link. (Pascode: =y3y5Wb5)
De Powerpoint-presentatie vind je hier. - Voor de regio Kempen, kan je een opname van de infosessie hier bekijken.
Alle informatie over deze RIZIV-conventie is ook terug te vinden op de federale website.
Kandidaatstelling
Op dit moment is het tijdelijk niet mogelijk om je kandidaat te stellen voor een van deze regio’s. Omwille van de grote toeloop wordt de tijd genomen om zorgvuldig alle ontvangen kandidaturen te verwerken. Van zodra de kandidaatstellingen weer open zijn, lees je het op deze pagina. We adviseren je daarom om op een later moment terug te keren. Psychologen en orthopedagogen die hun kandidatuur reeds ingediend hebben, zullen gecontacteerd worden om hun inzending verder te verwerken.
Dankjewel voor jouw begrip. Hieronder kan je alvast de procedure terugvinden:
Klinisch psychologen, orthopedagogen of ggz-organisaties die wensen toe te treden tot deze conventie, kunnen hun interesse kenbaar maken bij de regio waar ze zorg wensen aan te bieden.
- regio Antwerpen: Antwerpen Centrum, Antwerpen oost, Antwerpen Zuid, Noord-Antwerpen, ZORA, Voorkempen, Noorderkempen
- regio Kempen: Baldemore, Kempenland, Middenkempen, Zuiderkempen
- regio Mechelen: Rupelaar, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Pallieterland, Klein-Brabant-Vaartland, Bonstato
Wil je werken in meerdere regio’s of bij meerdere netwerken? Dan kies je er één uit waar je jouw kandidatuur indient met vermelding van de andere regio’s of netwerken waar je wenst te werken.
Alle geïnteresseerden doorlopen een selectieprocedure op basis van het doorgestuurde portofolio. Er zal eveneens rekening gehouden worden met de zorgnoden in de door u verkozen regio alsook het nog beschikbare contingent.
Downloads
- Voorbeeld samenwerkingsovereenkomst tussen psycholoog of orthopedagoog en het netwerk
- FAQ
- Presentatie FOD Volksgezondheid voor de netwerken GGZ.
Mogelijkheden groepsaanbod
Contact
Met algemene vragen kan je terecht bij de administratieve ondersteuners via pzel@pangg0-18.be
Lokale coördinatoren voor eerstelijnspsychologische zorgaanbod voor kinderen en jongeren:
- regio Antwerpen
Veronique Becue | 0499 54 45 29 of veronique.becue@pangg0-18.be
Dominique Huige |0499 56 02 80 of dominique.huige@pangg0-18.be - regio Kempen
Caro Sanders | 0486 38 07 90 of caro.sanders@pangg0-18.be - regio Mechelen
Dominique Huige | 0499 56 02 80 of dominique.huige@pangg0-18.be
Gitte Van de Ven | afwezig tot november 2024
- regio Antwerpen