- Written by Yoni Gonnissen
Zorgaanbod
De nieuwe conventie bepaalde 2 types van eerstelijnspsychologische zorg:
- Psychologische zorg in de eerste lijn omvat interventies van korte duur en/of lage intensiteit die bijdragen tot het behoud of herstel van het psychisch welzijn.
- Dit zorgaanbod is rechtstreeks toegankelijk. Het verzoek kan worden ingediend op initiatief van de rechthebbende zelf, zijn/haar context of na oriëntatie door een zorg- of hulpverlener.
- Kinderen en adolescenten hebben recht op 10 individuele sessies of 8 groepssessies per periode van 12 maanden.
- Gespecialiseerde psychologische zorg is bestemd voor zorgvragers die gespecialiseerde zorg nodig hebben vanwege een onderliggende psychische aandoening.
- De gespecialiseerde functie kan alleen worden vergoed na een aanvraag aan het netwerk van de ambulante gespecialiseerde GGZ, op basis van een functioneel bilan opgemaakt door een klinisch psycholoog/orthopedagoog en een arts.
- Kinderen en adolescenten hebben recht op gemiddeld 10 individuele sessies (maximaal 20) of maximaal 15 groepssessies per periode van 12 maanden.
Bij beide types zijn zowel individuele sessies (inclusief zorg op afstand via videoconsultaties) alsook groepsinterventies mogelijk.
Daarenboven kunnen de sessies plaatsvinden in de leefomgeving (school, buurthuis, jeugdhuis,…) van de rechthebbende, als de rechthebbende vooraf toestemming geeft en de drempel om zich te verplaatsen te hoog is.
Doelgroep
Zorgvragers van 0 tot 23 jaar*, woonachtig in provincie Antwerpen, kunnen via PANGG0-18 gebruik maken van dit zorgaanbod.
* Jongeren tussen de 15 en 23 jaar krijgen ook de mogelijkheid zich eventueel te wenden tot een volwassennetwerk. Binnen de conventie is bewust gekozen om af te stappen van een artificiële leeftijdsgrens (oorspronkelijk 18 jaar), maar te kiezen voor overlappende leeftijdscategorieën met de volwassennetwerken. Dit om een passend aanbod te garanderen voor mensen van 15 t.e.m. 23 jaar, die bijgevolg hun zorgnetwerk (jongere- of volwassen-) kunnen kiezen volgens de aard van hun moeilijkheden, noden en hulpvraag.
Voorwaarden
- De cliënt dient in orde te zijn met zijn verplichte ziekteverzekering.
-
- Via Mycarenet kan u als arts de juiste informatie vinden over de verzekerbaarheid van uw patiënt.
- Terugbetaling is enkel mogelijk wanneer de sessies worden uitgevoerd door klinisch psychologen of klinisch orthopedagogen (geconventioneerde zelfstandigen) die een overeenkomst met een netwerk hebben.
- GGZ-netwerken streven naar een filosofie van een bio-psycho-sociaal model. Multidisciplinair overleg in functie van het algemene welzijn van een patiënt/cliënt is bijgevolg een logische stap die ten zeerste wordt aangemoedigd. Ook binnen begeleidingen op de eerste lijn zal gestreefd worden naar overleg tussen psycholoog/orthopedagoog, een arts en eventueel nog een andere discipline die van nut kan zijn voor de ondersteuning van de cliënt. Dit mits de geïnformeerde toestemming van de cliënt en met respect voor de deontologische beroepscode.
- Voor de gespecialiseerde functie is een ‘functioneel bilan’ opgemaakt door een klinisch psycholoog/orthopedagoog en een arts een vereiste. Enkel zo kan de vergoeding van gespecialiseerde psychologische zorg worden aangevraagd.
Kostprijs
Vanaf 01/02/2024 valt het remgeld voor kinderen en jongeren tot en met 23 jaar weg. Dit geldt voor het gehele aanbod: zowel groepsaanbod als individueel aanbod.
En wat voor volwassen?
Een terugbetalingsaanbod voor psychologische zorg voor volwassenen (de leeftijdsondergrens ligt hier op 15 jaar) wordt georganiseerd door volgende netwerken geestelijke gezondheid:
- SaRA voor regio Antwerpen, voor- en Noorderkempen;
- Emergo voor regio Mechelen;
- GGZ Kempen voor regio Kempen.
Bestanden
Nuttige bestanden zullen spoedig worden toegevoegd.