- Written by Yoni Gonnissen
Het RIZIV voorziet per zorgvrager terugbetaling van een gelimiteerd aantal sessies psychologische ondersteuning of begeleiding.
Terugbetalingsaanbod
Álle kinderen en adolescenten met een hulpvraag hebben recht op 10 individuele sessies of 8 groepssessies per periode van 12 maanden.
Indien uw psycholoog en/of uw (huis)arts inschat dat er nood is aan een langduriger en of gespecialiseerder zorgaanbod, kunnen zij een gemotiveerd verslag (ook wel ‘functioneel bilan’ genaamd) opstellen en hier een aanvraag voor indienen. Na goedkeuring geeft dit recht op maximaal 20 individuele sessies of maximaal 15 groepssessies per periode van 12 maanden.
Individuele begeleidingen kunnen plaatsvinden in de praktijkruimte van de door u uitgekozen geconventioneerde psycholoog of orthopedagoog, maar kunnen eventueel ook plaatsvinden in de leefomgeving van het kind of jongere (thuis, op school, jeugdhuis,…) of via videoconsultaties.
De sessies kunnen kind-, ouder- en/of gezinsgesprekken omvatten afhankelijk van de hulpvraag. Ook de ruimere context kan en mag betrokken worden in een traject (familie, leerkrachten,…) mits toestemming van de jongere en diens ouders.
Kostprijs
Vanaf 01/02/2024 valt het remgeld voor kinderen en jongeren tot en met 23 jaar weg. Dit geldt voor het gehele aanbod: zowel groepsaanbod als het individuele aanbod.
Voorwaarden
- Voor kinderen en jongeren (van 0 tot 23 jaar) met psychologische problemen en hun omgeving.
- U dient in orde te zijn met uw verplichte ziekteverzekering van uw mutualiteit.
- Deze sessies worden uitgevoerd door klinisch psychologen of klinisch orthopedagogen die een overeenkomst met een netwerk hebben (geconventioneerd). U kan de lijst terugvinden via deze link.
- Voor de eerste 10 individuele sessies of 8 groepssessies kan u rechtstreeks aanmelden bij één van de zorgverstrekkers uit de lijst. U heeft geen getuigschrift of doorverwijzing nodig.
- Indien u beroep wil doen op langdurige (meer dan 10 individuele sessies of 8 groepssessies), gespecialiseerde psychologische zorg (zoals diagnostiek of een specialistische behandeling van een onderliggende psychische aandoening) dient u via uw betrokken arts én een psycholoog een ‘functioneel bilan’ te bekomen, welke dient als aanvraag voor deze vorm van zorg.
Hoe maak ik een afspraak?
- Voor het laagdrempelig basisaanbod van psychologische zorg (10 individuele sessies of 8 groepssessies) heeft u geen verwijzing nodig. U kan makkelijk zelf een afspraak maken met één van de beschikbare geconventioneerde psychologen of orthopedagogen die voorkomen in deze lijst.
- Indien u beroep wil doen op gespecialiseerde psychologische zorg (zoals diagnostiek, een langdurige specialistische behandeling van een onderliggende psychische aandoening) dient u via uw betrokken arts en een psycholoog een ‘functioneel bilan’ te bekomen welke dient als aanvraag voor deze vorm van zorg. Indien goedgekeurd kan u een afspraak maken met iemand uit de lijst van gespecialiseerde psychologen/orthopedagogen die beschikt over de nodige kwalificaties en competenties.
Patiëntenrechten
In de brochure Wet Patiëntenrechten vind je alle informatie over jouw rechten als patiënt/cliënt. Met vragen over patiëntenrechten, of als je van mening bent dat jouw patiëntenrechten niet gerespecteerd werden, kan je terecht bij de Federale ombudsdienst “Rechten van de patiënt”. Met klachten over de behandeling bij een psycholoog, kan je contact nemen met de Psychologencommissie.
Meer info kan u terugvinden op volgende Flyer.
En wat voor volwassenen?
Een terugbetalingsaanbod voor psychologische zorg voor volwassenen wordt georganiseerd door volgende netwerken geestelijke gezondheid:
- SaRA voor regio Antwerpen, Voor- en Noorderkempen;
- Emergo voor regio Mechelen;
- GGZ Kempen voor regio Kempen.