Het team van Connect zet in op vroegdetectie en interventie bij zorg-wekkende zorgmijders. Ze hebben als doel om situaties tijdig te detecteren en kortdurend te interveniëren om zo escalatie te voorkomen. Ze richten zich op kinderen en jongeren die zorgwekkend gedrag vertonen waar eerdere hulpverlening niet aansloeg of huidige hulpverlening niet werkt.
Doelgroep: 0-23 jaar
Duur: Zo kort als mogelijk, zo lang als nodig
Het programma richt zicht op situaties waar:
- Een (vermoeden van) beginnend psychiatrisch probleem is waarvoor er nog niet eerder een hulpverleningstraject is geweest.
Vb. Een depressie of psychose, waarvoor nog geen hulp werd verkregen of waarbij wel geprobeerd werd hulp aan te bieden maar zonder succes. - Een plotse verandering in het functioneren van de jongere.
vb. Het kind of de jongere valt uit op school of werk, gaat zich isoleren,… - De jongere risicovol gedrag stelt, maar geen hulp wil of niet instapt bij aangeboden hulpverlening.
Risicovol gedrag kan zijn: zichzelf verwaarlozen, zichzelf pijn doen, agressieve uitbarstingen, …
- Een (vermoeden van) beginnend psychiatrisch probleem is waarvoor er nog niet eerder een hulpverleningstraject is geweest.
Hoe gaat het team te werk?
Het is belangrijk om snel zicht te krijgen op de klachten en onderliggende samenhang. Daarom wordt er kortdurend en snel ingegrepen. De brede context van het kind/de jongere (gezin, familie, vrienden, eerdere hulpverlening,…) wordt hierbij actief betrokken.
Aanmelden
Bij voorkeur wordt een kind of jongere door een arts of andere professional aangemeld. Maar iedereen kan vanuit een ongerustheid over hun kind, broer/zus, partner, familielid, vriend(in), naaste, enzovoort een aanmelding doen bij Connect. Alle aanvragen worden bekeken. Als blijkt dat de aanmelding niet binnen de criteria van het aanbod van Connect past, zal er actief mee gezocht worden naar een passend aanbod. Zodat er steeds een warme overdracht of doorverwijzing voorzien wordt. Omdat de doelgroep zorgmijders zijn, wordt gestreefd naar snelle, flexibele en creatieve hulp. We garanderen een eerste contact binnen de week na aanmelding. Dit eerste contact is met de jongere zelf (en bij voorkeur samen met iemand uit het netwerk) of met de aanmelder.
In deze fase wordt er contact gemaakt met de jongere door te luisteren naar de jongere en zijn omgeving op verschillende manieren: bij de jongere thuis, op school, bij de huisarts, … Soms komen jongeren samen met familie, vrienden, school of anderen langs bij Connect. Deze fase is wenselijk om beter in te schatten hoe veerkrachtig de jongere is en waar er extra ondersteuning nodig is. Het is geen diagnostisch traject. Op basis hiervan wordt gekeken wat er nodig is om grip te krijgen op de situatie.
In overleg en met toestemming van de jongere proberen we informatie te verzamelen om beter te begrijpen wat de samenhang en de betekenis van de klachten is. Dit is telkens een uniek proces waarbij er oog is voor de kwetsbaarheid en de weerbaarheid van de jongere. We zijn geen diagnostisch centrum, maar deze onderzoeksfase is wenselijk om beter in te schatten welke sterktes er bij de jongere aanwezig zijn en waarop verder gebouwd kan worden, maar ook rond welke kwetsbaarheden er ondersteuning nodig is.
Opstart en afronding
Van zodra een kind/jongere in aanmerking kom, is het essentieel om de zorg zo snel mogelijk op te starten. Vroegdetectie bestaat niet zonder snelle interventie. Dit gebeurt net als in de onderzoeksfase steeds in samenspraak met het kind/de jongere en hun omgeving. De geboden zorg is vasthoudend, betrokken en volhardend, maar ook paraat, beschikbaar, flexibel en intensief. Jongeren zijn welkom op onze eigen locaties, maar er wordt evengoed gewerkt op locatie zoals vb. de leefomgeving van de jongere, voorzieningen (AZ, spoed, polikliniek, CAW, OCMW, sociale diensten, wijkgezondheidscentra,…) of bij andere hulpverleners (huisarts,…).
Hoe kan je aanmelden?
Het aanbod van het zorgprogramma Connect richt zich naar kinderen en jongeren van -9 maanden tot en met 23 jaar. We hebben binnen dit programma bijzondere aandacht voor baby’s en kinderen van -9 maanden tot 6 jaar en jongeren 14 tot en met 23 jaar.
Regio Antwerpen
Regio Kempen
Regio Mechelen
Voor algemene aanmeldingen 0-23 jaar kan je zowel bij CGG Andante als bij CGG Vagga terecht:
-
-
-
- Ma-di van 9u-12u en 13u-19
- Woe-do van 9u-12u en 13u-17
- Vrijdag van 9u-12u en 13u-16u
-
-
Bel naar 03 256 91 00
Bij CGG Vagga kan je ook terecht voor specifieke aanmeldingen voor -9 maanden t.e.m. 6 jaar. Je kan hier de flyer bekijken.
-
-
-
- Elke werkdag van 9u30 tot 12u en 13u tot 15u
-
-
Mail naar connect.antwerpen@andante.be
Bel naar 03 361 11 11
Bij CGG Andante kan je ook terecht voor specifieke aanmeldingen voor 14 t.e.m. 23 jaar.
Voor vroegdetectie en interventies rond verslaving kan je terecht bij:
Aanmelden -18 jaar
Aanmelden kan elke werkdag:
- maandag van 13u-16u
- dinsdag van 13u-16u (niet tijdens schoolvakanties)
- woensdag van 9u-12u
- donderdag van 13u-16u
- vrijdag van 8-12u (niet tijdens schoolvakanties)
Bel naar 014 97 00 67
Het Connect team werkt op vaste locaties in de regio Kempen, maar is mobiel indien nodig.
Je komt terecht bij het aanmeldpunt GGZ voor kinderen en jongeren in regio Kempen. Dit is een samenwerking tussen CGG Kempen en PANGG 0-18. Verwijzers kunnen hier terecht voor advies over GGZ-hulpverlening en voor aanmeldingen voor ambulante en/of mobiele GGZ-hulp. Een gesprek duurt ongeveer een half uur. Het kan soms druk zijn, indien jouw oproep niet onmiddellijk beantwoord wordt, gelieve dan op een later moment opnieuw terug te bellen. Heel erg bedankt voor je begrip.
Aanmelden +18 jaar
Aanmelden kan elke werkdag tussen 9u en 17u.
Bel naar 014 57 91 00
Aanmelden kan elke werkdag tussen 9u en 12u.
Mail naar connect@cggdepont.be
Bel naar 015 28 74 74
Het Connect team werkt op een vaste locatie in CGG De Pont te Mechelen maar is mobiel indien nodig.
De opdracht omschreven door de Overheid kan je hier vinden.
Ben je op zoek naar de gegevens van de netwerken geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen in de provincie Antwerpen? Dan kan je via de gegevens hieronder contact opnemen met hen.