Wat zijn ontwikkelingsstoornissen?
In de DSM-V wordt gesproken van ‘neurobiologische ontwikkelingsstoornissen’. Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen worden gekenmerkt door een ontwikkelingsachterstand die aanvangt tijdens de kinderjaren en tot een levenslange beperking kan leiden. We spreken van ontwikkelingsstoornissen maar dit wil niet zeggen dat kinderen of volwassenen met een ontwikkelingsstoornis niet ontwikkelen. Integendeel, mits goede zorg en begeleiding kunnen we hen de beste ontwikkelingskansen bieden. De twee meest bekende ontwikkelingsstoornissen zijn ADHD en Autismespectrumstoornis.
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), in het Nederlands Aandachtstekortstoornis met Hyperactiviteit, heeft als belangrijkste kenmerken hyperactiviteit, onoplettendheid en impulsiviteit. Deze gedragskenmerken zijn in die mate aanwezig dat het dagelijks functioneren eronder lijdt.
Autismespectrumstoornis kenmerkt zich door beperkingen in de sociale communicatie en interactie enerzijds en repetitief gedrag en specifieke interesses anderzijds.
Daarnaast zijn er nog andere ontwikkelingsstoornissen. Denk aan ticstoornissen, motorische stoornissen, communicatiestoornissen en verstandelijke beperkingen.
Wat doet Crosslink?
Vanuit Crosslink willen we bouwen aan een netwerk van hulpverleners. Wanneer we onze kennis kunnen delen, en samenwerken, bereiken we meer. We willen enerzijds zij die reeds werken met de doelgroep ondersteunen en anderzijds de 0e en 1e lijn laten kennismaken met ontwikkelingsstoornissen. We wensen dat ontwikkelingsstoornissen vroegtijdig worden opgemerkt en kinderen en jongeren de juiste hulp krijgen. Een positieve kijk op de groei van kinderen, jongeren en hun ouders is hierbij essentieel.
Dit kunnen we niet alleen. Crosslink PANGG0-18 werkt nauw samen met de netwerken geestelijke gezondheid kinderen en jongeren uit de andere provincies.
ADHD webtool
De KU Leuven ontwikkelde op vraag van de federale overheid een website. Je vindt er een ruim aanbod aan informatie over het traject van screening tot en met behandeling van ADHD, volgens de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad en andere internationale richtlijnen. Meer informatie volgt later.
SOS ontwikkelingsstoornissen
Ugent maakte samen met het netwerk RADAR een tool voor professionelen die zich zorgen maken om de ontwikkeling van een kind tot en met 7 jaar. Meer informatie volgt later.
Vragen?
Flore Claessens
0485 93 03 70