Wat doet Crosslink omtrent ‘het jonge kind’?
Vanuit Crosslink willen we er mee onze schouders onder zetten om oprechte aandacht te hebben voor de sociaal – emotionele ontwikkeling van jonge kinderen (baby’s, peuters en kleuters), hun gezinnen en hun onderlinge relatie. Jonge kinderen hebben zelf nauwelijks tot geen stem, daarom is het zo noodzakelijk dat eenieder zijn verantwoordelijkheid neemt om mee zorg te dragen voor hen, en specifiek ook voor hun geestelijke gezondheid. Deze kan maar gepaste ondersteuning krijgen als iedere betrokken professional meekijkt en zich afvraagt: Hoe stelt het (ongeboren) kind het in deze context? Enkel op deze manier kan er zorg en ondersteuning worden geboden tijdens een cruciale fase in de ontwikkeling.
Crosslink wil dan ook professionele hulpverleners (0de en 1ste lijn) binnen de provincie Antwerpen sensitiever maken voor het welzijn van jonge kinderen, dit door o.a. de Infant Mental Health-visie meer bekend te maken en dichter tot bij het brede werkveld te brengen.
Daarnaast willen we hulpverleners verder verrijken met kennis en vaardigheden omtrent jonge kinderen en de ouder-kind relatie, via het aanbieden of organiseren van intervisie – en vormingsinitiatieven. Dit opdat hulpverleners, zowel binnen de kinderen – als volwassenhulpverlening, zich meer vertrouwd voelen en meer expertise kunnen opbouwen in het werken met het jonge kind, hun zorgfiguren en hun onderlinge relatie.
Hoe doet Crosslink dit?
Crosslink faciliteert mee aan een provinciale werkgroep ‘Infant Mental Health’ (IMH), die samengesteld is met vertegenwoordigers van organisaties die zorg verlenen aan infants en hun context. De werkgroep wil op provinciaal niveau een bijdrage leveren aan de doelstellingen van WAIMH-Vlaanderen, en zo mee de IMH-visie in het brede werkveld verder verspreiden. (Visietekst IMH) De concrete doelstellingen van deze werkgroep betreffen:
1) Sensibiliseren
2) Samenwerken & expertise delen
3) Deskundigheidsbevordering & zorgaanbod verduidelijken
4) Provinciale ondersteuning Vlaams en Federaal beleid
Daarnaast staan volgende acties op de planning om verder uit te werken in 2020:
1) Blijvend sensibiliseren & verspreiden van het IMH-gedachtengoed.
2) De verbinding blijven maken en behouden met de perinatale mentale gezondheid en de werkingen daaromtrent.
3) Opstellen van een overzicht met alle bestaande initiatieven van vormingen/intervisies, als ook van het huidige hulpverleningsaanbod voor de ouder-kind-relatie.
4) Organisatie van een ontmoetingsdag rond het jonge kind/kwetsbaar ouderschap.
Vragen?
Heb je vragen omtrent de doelstellingen van Crosslink voor ‘het jonge kind’ of wil je graag deelnemen aan de provinciale werkgroep ‘Infant Mental Health’, neem dan gerust contact op met onze referent:
Flore Claessens
0485 93 03 70