Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Soteria – (samen)leven met psychotische kwetsbaarheid

25 juni, 2020 om 09:00 - 17:00

De studiedag wordt verplaatst naar volgend kalenderjaar wegens de aanhoudende crisis. Meer info volgt later.

Soteria Studiedag 25 juni 2020

Een psychose is een bijzonder ingrijpend en bevreemdend gebeuren zowel voor de betrokkene als voor de naaste omgeving. Ze ontstaat het vaakst bij jongeren en jongvolwassenen in hun transitie naar de volwassenheid. Personen in een acuut psychotische crisis worden steeds meer mobiel of ambulant behandeld. Indien niet houdbaar volgt meestal een (gedwongen) opname, die vaak als stigmatiserend en traumatiserend wordt ervaren.

Soteria is een kleinschalige therapeutische gemeenschap voor mensen met een (beginnende) psychose. Het is een alternatief voor een psychiatrische ziekenhuisopname. Soteriahuizen bestaan reeds op vele plaatsen in de wereld, binnen Europa vooral in Duitsland en Zwitserland. In Vlaanderen zijn ze een ontbrekende schakel in de keten van goede psychosezorg.

Op enkele plaatsen in Vlaanderen probeert men de Soteria-visie reeds met beperkte middelen en mogelijkheden te introduceren. In mei 2019 engageerde het Mechelse stadsbestuur zich met het “Actieplan Dubbele Diagnose” om vanuit een preventieve visie het samenleven met mensen met een psychotische kwetsbaarheid te faciliteren en om de opstart van een Soteriahuis voor te bereiden.

Op donderdag 25 juni van 9 tot 17u organiseren we een studiedag waarin we Soteria toelichten en kritisch kijken naar de mogelijkheden ervan.

Locatie: Stadschouwburg, Keizerstraat 3, 2800 Mechelen

Deelnameprijs: 70 euro voor hulpverleners, 35 euro voor patiënten en familie

Info en inschrijven: www.steunpuntgg.be/soteria

Een initiatief van www.mechelen.be; www.netwerkemergo.be; www.pangg0-18.be; www.psychosenet.be en www.steunpuntgg.be

 

Is je interesse gewekt? Lees dan alvast dit artikel over Soteria in PSYCHE.

Gegevens

Datum:
25 juni, 2020
Tijd:
09:00 - 17:00
Site:
http://www.steunpuntgg.be/soteria

Locatie

Stadschouwburg
Keizerstraat 3
Mechelen, Antwerpen 2800 België
+ Google Maps