- Written by Yoni Gonnissen
Inleiding
In 2018 maakte de federale regering geld vrij voor terugbetaling van eerstelijnspsychologische zorg aan volwassenen. In navolging van de coronacrisis besliste minister De Block om dit project toegankelijk te maken voor álle burgers. Sinds april 2020 hebben dan ook minderjarigen (0 tot en met 18 jaar) en 65-plussers met een licht tot matig psychisch onwelbevinden recht op terugbetaling van eerstelijnspsychologische zorg. Recent werd de duurtijd van dit project voor alle doelgroepen verlengd tot en met december 2022.
PANGG0-18 kreeg van de overheid de opdracht om de eerstelijnspsychologische zorg voor minderjarigen binnen de provincie Antwerpen uit te bouwen.
Wat is eerstelijnspsychologische zorg (ELP)?
Eerstelijnspsychologische zorg (ELP) wordt in dit verband gedefinieerd als (een reeks van) kortdurende interventies gericht op twee of meer van onderstaande doelstellingen:
- Screening en indicatiestelling
- Algemene psychologische zorg
- Oplossingsgerichte behandeling, begeleide zelfhulp, psycho-educatie
- Bevorderen zelfredzaamheid
- Doorverwijzing bij complexe problematiek
Voor wie?
De terugbetaling geldt voor kinderen en jongeren (van 0 tem 18 jaar):
- waarbij een vermoeden is van een licht tot matig psychisch probleem (emotionele problemen, gedragsproblemen of sociale problemen)
- die verwezen werden op basis van een gedateerd verwijsvoorschrift,
ondertekend door hun huisarts, kinderarts, kinderpsychiater, CLB-arts of arts van Kind & Gezin, - die zich richten tot een klinisch psycholoog/orthopedagoog waarmee het netwerk een overeenkomst heeft gesloten,
- die woonachtig zijn in provincie Antwerpen,
- die in orde zijn met het ziekenfonds.
Door wie?
De contactgegevens van de deelnemende eerstelijnspsychologen zijn terug te vinden op onze ELP-pagina.
Aanmelden kan rechtstreeks bij de eerstelijnspsycholoog, mits verwijsvoorschrift van een arts.
Geïnteresseerde zelfstandig psychologen of orthopedagogen kunnen zich steeds kandidaat stellen via ELP@pangg0-18.be.
Financieel
Per kalenderjaar komt het kind/de jongere (en/of diens context) in aanmerking voor een reeks van vier sessies. Bij voorlegging van een nieuw verwijsvoorschrift kunnen deze sessies nog eens verlengd worden met vier sessies. Het maximaal aantal consultaties per kalenderjaar bedraagt acht sessies.
Het kind/de jongere betaalt per sessie een persoonlijk aandeel van 11,20 euro of 4 euro in geval van een verhoogde tegemoetkoming.
Via Mycarenet kunnen artsen de juiste informatie vinden over verhoogde tegemoetkoming. Artsen dienen het verwijsformulier volledig in te vullen.
Meer weten over doelgroep “volwassenen” en “ouderen”
- SaRA voor volwassenen en 65-plussers in regio Antwerpen, Voor- en Noorderkempen
- Emergo voor volwassenen en 65-plussers in regio Mechelen
- Netwerk GGZ Kempen voor volwassenen en 65-plussers in regio Kempen
Posted in Nieuws