DEZE PAGINA WORDT ZO GOED MOGELIJK UP TO DATE GEHOUDEN – Laatste update: 02/11/2020.
Toch graag een aanvulling? Mail dan naar yoni.gonnissen@pangg0-18.be.
Nu ons land in een verstrengde lockdown gaat, stelt de vraag zich (opnieuw) wat het effect is op de organisatie van de hulp- en dienstverlening in de diverse sectoren.
OPGROEIEN SCHAKELT VANAF 2 NOVEMBER NAAR CODE ROOD VOOR ALLE HULP-EN DIENSTVERLENING.
Momenteel werkt de federale overheid met vier risiconiveaus:
- Niveau 1: laagrisico
- Niveau 2: gemiddeld risico
- Niveau 3: hoog risico
- Niveau 4: zeer hoog risico
Het jeugdhulpprotocol dat focust op de door Opgroeien erkende, vergunde en gesubsidieerde jeugdhulpactoren, maakt concreet wat niveau 4 inhoudt.
Fase 4 betekent, samengevat én in functie van de jeugdhulpvoorzieningen, dat de contacten maximaal beperkt worden en dat er stabiele groepen in de voorzieningen gecreëerd worden.
! Dit jeugdhulpprotocol moet altijd in combinatie met de federale coronaregels gebruikt worden. Lees hier wat het Overlegcomité op 30/10/’20 beslist heeft.
BELANGRIJKSTE RICHTLIJNEN PER TYPE WERKING:
VERBLIJF
- Er wordt maximaal samengeleefd in eenzelfde bubbel (*). Er wordt gestreefd naar vast personeel per leefgroep. Er wordt gestreefd naar vaste leefgroepen. Er zijn geen leefgroepoverschrijdende activiteiten. Broers en zussen kunnen elkaar blijven zien, ook leefgroepoverstijgend.
- Bezoek van externen vindt niet plaats in de leefgroep. Bezoek is enkel toegestaan in uitzonderlijke en urgente situaties. Er wordt gekozen voor digitale contacten indien mogelijk.
- Contextbezoek (in de leefgroep/voorziening/in het pleeggezin) gaat bij voorkeur door in de buitenlucht of in de daartoe ingerichte ruimtes. Er wordt gekozen voor digitale contacten indien mogelijk.
- (Dag-)bezoeken aan de context en overnachtingen kunnen plaatsvinden wanneer ingeschat wordt dat deze op een goede manier zullen verlopen en mits er niemand (vermoedelijk) besmet is.
- Groepsactiviteiten kunnen intra en extra muros, voor zover het past binnen de richtlijnen van het Overlegcomité, én met de eigen leefgroep, plaatsvinden.
- Nieuwe crisis(opnames) blijven mogelijk, ook na een hoogrisicocontact.
- Netwerkoverleg kan plaatsvinden, altijd in de organisatie, én rekening houdende met social distancing, de hygiënische maatregelen en na afweging van wie noodzakelijk op het overleg aanwezig moet zijn.
(*) Kinderen, jongeren en hun begeleiders die in een leefgroep verblijven worden beschouwd als één bubbel.
Richtlijnen m.b.t. hoe om te gaan met een (vermoedelijke) besmetting en/of een outbreak van COVID-19 in residentiële voorzieningen in de jeugdhulp en de CKG, vind je hier.
MOBIELE BEGELEIDING
- Digitale contacten zijn de norm. Enkel indien niet anders mogelijk en indien noodzakelijk voor het behoud of herstel van de fysieke/psychische integriteit van één van de personen (in crisissituatie) kan overgegaan worden tot een fysiek contact. Fysieke contacten worden bij voorkeur bij de organisatie zelf uitgevoerd, mét strikte inachtname van de hygiënische maatregelen en social distancing en mondmasker voor personen ouder dan 12 jaar. Indien niet anders mogelijk, kan nagedacht worden over een huisbezoek.
- Een nieuwe begeleiding start sowieso met een fysiek begeleidingscontact. Dit onder strikte hygiënische voorwaarden en binnen bovenstaand getrapt systeem (eerst op dienst en indien niet anders kan via een huisbezoek).
AMBULANTE BEGELEIDING
- Digitale contacten hebben de voorkeur. Fysieke contacten vinden enkel plaats wanneer de (fysieke/psychische) integriteit van de cliënten in het gedrang is, bij voorkeur in de buitenlucht, en rekening houdende met de hygiënische maatregelen, social distancing en mondmasker.
- Fysiek groepsaanbod voor minderjarigen kan, mits het strikt volgen van de hygiënische maatregelen, social distancing en het dragen van een mondmasker bij personen ouder dan 12 jaar.
MAATREGELEN VOOR DE GGZ
OVERZICHT AMBULENTE GGZ EN REVA:
- Face-to-face contacten blijven de standaard. Deze kunnen afgewisseld worden met andere alternatieve methoden.
- Face-to -face contacten gebeuren uitsluitend op afspraak.
- Het aantal personen die de jongere naar de voorziening begeleiden wordt beperkt tot een absoluut minimum.
- Georganiseerde groepsactiviteiten kunnen plaatsvinden met respect voor hygiëne en social distancing (geen vermenging van personen uit verschillende activiteitenbubbels).
- De opstart van nieuwe trajecten blijft mogelijk, inclusief diagnostische onderzoeken die hiertoe noodzakelijk zijn.
- In voorzieningen die een gemengde werking hebben (ambulant + residentieel), is het absoluut noodzakelijk om de stromen van de residentiële en ambulante zorggebruikers volledig van elkaar te scheiden.
Raadpleeg hier de maatregelen voor de ambulante GGZ-voorzieningen en ambulante voorzieningen voor fysieke revalidatie.
M.B.T. OUTREACH/MOBIELE BEGELEIDING
- Huisbezoeken worden best stopgezet, tenzij deze om therapeutische en/of medische redenen niet kunnen stopgezet worden. De medisch verantwoordelijke van de voorziening oordeelt hierover.
- De begeleiding wordt bij voorkeur verder gezet via face-to-face contacten in de voorziening zelf. Indien dit niet mogelijk is, wordt de begeleiding verder gezet via alternatieve methodieken.
- Netwerkcoverleg (met cliënt en belangrijke contextfiguren) kan uitzonderlijk plaatsvinden in de voorziening.
OVERZICHT RESIDENTIËLE GGZ EN REVA:
(De kinderpsychiatrische revalidatievoorzieningen binnen de psychiatrische ziekenhuizen moeten de berichtgeving voor de psychiatrische ziekenhuizen volgen).
- Georganiseerde groepsactiviteiten kunnen plaatsvinden met respect voor hygiëne en social distancing (geen vermenging van personen uit verschillende activiteitenbubbels).
- Alle bezoeken aan de context zijn mogelijk voor zover er geen besmetting is in de voorziening of in de thuissituatie van de jongere.
- De opstart van nieuwe trajecten blijft mogelijk, inclusief diagnostische onderzoeken die hiertoe noodzakelijk zijn.
- In voorzieningen die een gemengde werking hebben (ambulant + residentieel), is het absoluut noodzakelijk om de stromen van de residentiële en ambulante zorggebruikers volledig van elkaar te scheiden.
Meer info over de maatregelen voor de residentiële revalidatievoorzieningen en PVT, vind je hier.
MAATREGELEN VOOR HET ALGEMEEN WELZIJNSWERK
- Face-to-face contacten blijven de standaard. De face-to-face contacten kunnen afgewisseld worden met andere alternatieve methodieken.
- Voor niet-georganiseerde activiteiten, zoals een wandeling in openlucht, geldt een maximum van 4 personen. Er kunnen maximaal 4 personen aanwezig zijn op indoor-activiteiten.
Meer info: richtlijnen Welzijnswerk.
MAATREGELEN VOOR DE CLB
- De CLB’s blijven breed beschikbaar voor contacttracing tot en met 2 november. Vanaf 3 november tot en met 15 november blijven de centra beschikbaar tijdens de normale kantooruren. De openingsuren van CLBch@t worden in deze periode uitgebreid.
Voor meer info verwijzen we je door naar de website van Onderwijs Vlaanderen.
MAATREGELEN VOOR VAPH
- Dagcentra blijven open, zij het dat hun werking strikt wordt gescheiden van de residentiële werking.
- Er wordt gewerkt met kleine, best vaste groepen, met strikte naleving van de preventieve en hygiënische maatregelen.
- Groepsactiviteiten van de organisaties voor vrijetijdszorg voor -12-jarigen kunnen behouden blijven zolang ze georganiseerd worden in overeenstemming met de geldende federale maatregelen. De groepsactiviteiten van de organisaties voor vrijetijdszorg voor +12-jarigen moeten onmiddellijk gestaakt worden.
- Wat de multifunctionele centra betreft, kan de geplande werking doorgaan, mits maximaal in te zetten op preventieve en hygiënische maatregelen.
- Ook mobiele en ambulante begeleiding kan blijven doorgaan, maar indien mogelijk wordt overgegaan tot begeleiding op afstand.
Lees hier de Infonota – INF/20/185 COVID-19: overstap naar situatie 3 naar aanleiding van de maatregelen van het Overlegcomité.
ALGEMEEN
- Bijzondere aandacht wordt gevraagd voor zorggebruikers die tot een risicogroep behoren.
- De voorziening moet in het kader van mogelijk contactonderzoek, te allen tijde, een overzicht hebben op alle personen die de voorziening hebben betreden (registratiesysteem).
- Het personeel draagt in alle gevallen een mondneusmasker bij de begeleiding van +12-jarigen. Bij -12-jarigen wordt een mondneusmasker gedragen indien het kind, omwille van medische redenen, als kwetsbaar voor COVID-19 kan beschouwd worden. Medewerkers die geen contact hebben met zorggebruikers moeten een mondneusmasker (textiel of ander) dragen bij verplaatsingen binnen de voorziening of contacten met andere medewerkers, zorggebruikers en/of begeleiders.
- Naast de hygiënische maatregelen en social distancing, wordt bijkomende aandacht gevraagd voor extra verluchten en ventileren.