Eerst en vooral: wat goed dat je participatieve voornemens hebt! Hoe kan je er nu voor zorgen dat je die ook kan waarmaken?
Een realistische lat is alvast de basis. Die lat leg je door een goede planning te maken. Hoe doe je dat? We gieten het in 5 stappen:
- Beschrijf duidelijk jouw voornemen. Duidelijk wil zeggen: weet waarom je iets wil doen, wie moet/wil je betrekken, wat wil je als ‘eindproduct’ en welke timing er tegenover staat.
Bv. we willen samen met jongeren een infobrochure verspreiden en ontwikkelen over onze werking in het najaar van 2023. Zo kunnen we ‘nieuwe’ jongeren in klare taal uitleggen wat hen te wachten staat en creëren we geen foute verwachtingen. - Communiceer duidelijk en transparant over jouw voornemen naar de mensen die hiervan moeten/mogen weten. Zorg voor voldoende terugkoppeling naar de mensen die je betrekt wanneer er iets verandert.
Bv. de collega’s en jongeren van de werking worden op de hoogte gebracht en weten wat het doel is en begrijpen wat de procedure is om deel te nemen. - Stel een plan Het opstellen van een ‘retroplanning’ helpt om geen stappen over te slaan. Je begint met bij het einde en zet ‘vandaag’ op het einde. Wat moet er allemaal aan vooraf gaan voordat de brochure er kan liggen.
- Hou de realiteitszin erin! Is het plan in proportie met het voornemen? Zijn er genoeg financiële middelen? Heb je voldoende tijd om dit op te volgen? Wat kan je zelf doen en wat kan je uitbesteden? Wat heb je er voor over om jouw participatief voornemen waar te maken en wat is er haalbaar binnen de mogelijkheden die je hebt?
- Sta voldoende stil bij wat je doet: gaat het nog de goede kant op? Moet er bijgestuurd worden? Wat loopt er goed?
Zo, deze vijf stappen helpen jou hopelijk op weg naar het waarmaken van jouw participatief voornemen. Wat is de kleinste, eerste stap die je al kan zetten richting jouw participatievoornemen? Wij zijn alvast benieuwd! Dus vergeet niet om de participatiecoach van jouw/jullie voornemen op de hoogte te brengen!
Wil je meer ondersteuning op vlak van participatie? Trek dan aan de mouw van de participatiecoach.