- Written by Yoni Gonnissen
Voor wie
Reeds op jonge leeftijd verschillen kinderen in hun mogelijkheden om hun aandacht te richten, de wereld te exploreren, bij te leren, zich uit te drukken, zich te bewegen, in contact te treden met de mensen rondom hen, en hun emoties te reguleren. De ouder/zorgfiguur–kindrelatie en andere vroege ervaringen hebben een grote invloed op het welzijn en de ontwikkeling van jonge kinderen en zijn mede bepalend voor de balans tussen veerkracht en kwetsbaarheid en voor het wel of niet ontwikkelen van psychopathologie.
Onze doelgroep betreft kinderen tot 3 jaar en hun ouders/zorgfiguren die geconfronteerd worden met uitgesproken en complexe bezorgdheden op vlak van het welzijn en de ontwikkeling, en/of met spanningen in de ouder-kindrelatie. Dit kan onder meer tot uiting komen in (excessief) huilgedrag, voeding- en slaapmoeilijkheden, atypische motorische ontwikkeling, moeilijker tot spreken, begrijpen of leren komen, minder in contact gaan met de omgeving, emoties moeilijk reguleren (bv. woedebuien),….
Wat
Het doel van onze werking is het bevorderen van geestelijke gezondheid bij jonge kinderen.
De Baby-Peuter dagbehandeling richt zich op vroegdetectie, -diagnostiek, preventie en -interventie bij jonge kinderen met een atypisch ontwikkelingsbeloop en/of complexe relationele, emotionele of gedragsmoeilijkheden. Via intensieve, relatiegebaseerde en wetenschappelijke onderbouwde interventies wordt getracht het ontwikkelingsbeloop en de ouder-kindrelatie gunstig te beïnvloeden.
Werking
De dagbehandeling baby-peuter biedt zorg aan zes baby’s/peuters en hun ouders/zorgfiguren. We ondersteunen de jongste kinderen en hun gezin door een combinatie van individuele therapie, groepstherapie en outreachende hulp aan huis. Een intensief en multimodaal therapieprogramma staat ter beschikking en wordt opgesteld op basis van de noden en het tempo van het kind en zijn/haar ouders. We werken daarbij vanuit de Infant Mental Health (IMH) visie, gericht op het bevorderen van de kwaliteit van de ouder–kindrelatie om zo de ontwikkeling en het sociaal en emotioneel welzijn van het jonge kind te optimaliseren.
Ons team bestaat uit: een kinderpsychiater, psychologen (met verschillende psychotherapeutische achtergrond), logopedisten, psychomotore therapeuten, muziektherapeut, verpleegkundige en vroedvrouw. We werken nauw samen met andere medische en paramedische disciplines binnen het ziekenhuis. Eindverantwoordelijke voor de zorg is de kinder- en jeugdpsychiater.
Praktisch
- Aanmelding: ouders, maar ook professionele hulpverleners van nulde, eerste en tweedelijnszorg, jeugdzorg, kinderopvang en andere personen betrokken bij de zorg voor jonge kinderen kunnen aanmelden of doorverwijzen.
- Terugbetaling: bij de eerste afspraak dient een verwijsbrief van de huis/kinderarts meegebracht te worden.
- Locatie: Afdeling Jong Kind en Gezin, route 29, ZNA- UKJA Lindendreef 1 2020 Middelheim.