- Written by Yoni Gonnissen
Leer- en reflectietraject “Diversiteitsgevoelig werken in de jeugdhulpverlening” – OTA ANTWERPEN
Maandagen 25/4 + 9/5 + 23/5 (telkens van 9u30 tot 12u30, live @ Buurthuis Cortina in Antwerpen, inschrijving: 30 euro voor het ganse traject)
Het leer- en reflectietraject ‘Diversiteitsgevoelig werken in de jeugdhulpverlening’ bestaat uit drie sessies waarbij theoretische input gecombineerd wordt met het praktisch reflecteren en oefenen.
Deelnemen betekent een engagement voor het traject en dus voor het geheel van de drie bijeenkomsten.
25/04: Zelfbewust aan de slag
In de eerste sessie ligt de focus op aandacht voor jezelf. Elke hulpverlener vertrekt vanuit een eigen referentiekader. Je kijkt door een gekleurde bril naar de realiteit. Dat is normaal. Maar ben je je daar ook bewust van? En kan je die bril ook naast je neerleggen? Je wordt in deze sessie uitgedaagd om stil te staan bij je eigen vanzelfsprekendheden en bij je vertrouwde handelen. Wat is de invloed van stereotypen en vooroordelen op jouw begeleidingen en hoe kan je dit veranderen?
09/05: Kruispuntdenken
Deze sessie staat in het teken van het kruispuntdenken en hoe je dit concept als hulpverlener in de praktijk kan brengen. Kruispuntdenken gaat over onze deelidentiteiten (zoals gender, huidskleur, etnische origine, leeftijd,…) die elkaar kruisen en ons maken tot wie we zijn. Onze deelidentiteiten zijn beladen met macht. Kruispuntdenken geeft meer inzicht in maatschappelijke machtsverhoudingen en discriminatie. Het is de bedoeling om interactief na te denken over onze positie als hulpverlener, de positie van de cliënten en de invloed daarvan op onze begeleidingen. Zo komen we tot een bredere blik op ieders deelidentiteiten, de invloed van macht en onderdrukking en het effect daarvan op onze hulpverlening.
23/05: Verkennende gespreksvoering
Elke cliënt is anders. Doeltreffende hulpverlening houdt rekening met wie jouw cliënt is zodat de kans op succesvolle hulpverlening zo groot mogelijk is. Hoe leer je jouw cliënt kennen? Door vragen te stellen. In deze sessie ligt de nadruk op verkennen en vragen stellen, aan de hand van casussen.
Breng zeker eigen casussen en vragen mee, zodat er vanuit jouw concrete praktijk kan vertrokken worden.
Inschrijven via Ruth.Kuse@ondersteuningsteam.be.
Posted in Blog Posts, Nieuws