De verspreiding van het coronavirus heeft grote gevolgen voor de organisatie van het hulpverleningslandschap. Dit zet aan tot nieuwe initiatieven met de bedoeling elkaar met raad en daad bij te staan. We willen bepaalde initiatieven graag ‘in the picture’ zetten. Lees hier welke acties er binnen en buiten ons netwerk genomen worden.
1. ONDERSTEUNING VAN (AANSTAANDE) OUDERS EN HUN NETWERK EN ZORGVERLENERS TIJDENS DE CORONACRISIS – INTERSECTORAAL INITIATIEF PROVINCIE ANTWERPEN
ONDERSTEUNING VAN (AANSTAANDE) OUDERS EN HUN NETWERK
Het coronavirus roept voor heel wat (toekomstige) ouders vragen en bezorgdheden op. Zij kunnen terecht op:
- de Facebookpagina van Expertisecentrum Kraamzorg (met o.a. elke dag een digitaal spreekuur zwangerschap) en/of
- de Facebookpagina “mentale zorgen en corona en zwangerschap”
ONDERSTEUNING VAN PERINATALE ZORGVERLENERS
Ter ondersteuning van professionals is er:
- een gesloten Facebookgroep: Intersectoraal Ontmoetingsforum Provincie Antwerpen voor perinatale zorgverleners tijdens de coronacrisis. De verspreiding van het virus heeft een grote impact op de ganse bevolking en daarmee tevens op de organisatie van het zorglandschap. Via dit forum kunnen perinatale zorgverleners snel in interactie gaan met collega’s en partners om doorverwijsmogelijkheden te bevragen, goede praktijken te delen en noden te signaleren.
- een digitaal platform voor hulpverleners met de nodige informatie qua richtlijnen, aangepast zorgaanbod, goede praktijken etc.
2. ‘VIVEL VERBINDT’
‘VIVEL Verbindt’ is het online communicatieplatform van het Vlaams Instituut voor de Eerste lijn, of afgekort VIVEL vzw. Het doel is om eerstelijnsmedewerkers, -zorgverleners en lokale besturen de kans te geven om goede ideeën en initiatieven met elkaar te delen en te leren van elkaar. Ook burgers zijn welkom om over de schouder van organisaties mee te kijken.
3. WELLWEB
Dankzij het nieuwe digitaal platform Wellweb kunnen Tele-Onthaal en Awel nu een rechtstreekse verbinding leggen met de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) die vervolgzorg kunnen bieden. Lees meer over dit initiatief op de website van Zorgnet-Icuro.
4. HELPDESK VOOR VLUCHTELINGEN – SOLENTRA VZW
Om in deze bijzondere tijden meer cliënten te kunnen bereiken (zowel niet-begeleide minderjarigen als ouders ), is SOLENTRA gestart met een helpdesk voor vluchtelingen. Deze helpdesk richt zich rechtstreeks tot cliënten en wordt bemand door (etno-)psychologen. De hulp wordt verleend in de eigen taal. Twee belangrijke doelstellingen die nagestreefd worden zijn preventie (o.a. via psycho-educatie) en ‘early detection’. Bekijk het aanbod hier.
5. HET JOY-PLATFORM
Het JOY-platform is een initiatief van de Belgian Pediatric Covid-19 Task Force onderschreven door Unicef België, de Nationale Commissie voor de Rechten van het Kind en Le Délégué Général aux Droits de l’Enfant met de steun van de Koning Boudewijnstichting. Met JOY streeft men naar bewustmaking om zowel binnen deze Covid-19 en exit-periode als nadien op een duurzame wijze de rechten en het welzijn van kinderen bij elke beslissing op elk niveau centraal te zetten en te houden. Lees meer over de campagne.
6. De ZorgSamen
De ZorgSamen is er voor alle helpende handen in de zorg- en welzijnssector, ongeacht hun statuut of functie. De website biedt, naast heel wat informatie, ook gratis Webinars aan i.v.m. goede zorg voor jezelf en voor elkaar. De ZorgSamen is ontstaan vanuit een initiatief van Zorgnet-Icuro, en binnen de Vlaamse taskforce Covid-19 Zorg uitgegroeid tot hét online platform voor de hele Vlaamse zorg-en welzijnssector