Kinderen, jongeren en hun context kunnen met bijkomende vragen zitten gezien de impact van de lockdown op hun geestelijke gezondheid. Maar ook hulpverleners worden mogelijk extra uitgedaagd om gepast te reageren op deze nieuwe situatie.
1. HANDVATTEN VOOR HULPVERLENERS
Hoe voorkom je als hulpverlener dat de angst bij je cliënt regeert en hoe stem je je begeleiding of therapie hierop af? Hier vind je tal van bruikbaar materiaal:
PSYCHO-EDUCATIEF
- ‘In beeld blijven: Kinderpsychotherapeutisch contact en continuïteit vanop afstand‘: Met dit document geeft het Psychodynamische Kinderteam PRAXISP van de KULeuven een antwoord op de vraag ‘hoe kindertherapie vormgeven’ in tijden van corona. Er wordt o.a. stilgestaan bij wat mogelijk is voor de verschillende leeftijden. Bekijk ook In beeld blijven – Spel als kindertaal ook overheen afstand.
- ‘FACE COVID – Hoe effectief te reageren op de Corona crisis‘: Interessant artikel met een set van praktische stappen om effectief te reageren op de coronacrisis met behulp van de beginselen van ACT.
- ‘Omgaan met stress en angst tijdens deze crisis: online snelcursus‘. Het Rode Kruis Vlaanderen ontwikkelde vanuit hun expertise met rampen een online cursus om hulpverleners klaar te stomen om psychosociale zorg te verlenen aan zorgpersoneel betrokken in COVID-19 hulpverlening.
- ‘Omgaan-met-angst-en-stress-in-tijden-van-Corona‘: Tips voor ouders, jongeren en opvoeders – een bundel geschreven door het team van ZNA UKJA (Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen).
INFORMATIEF
- De Wereldgezondheidsorganisatie werkte aanbevelingen voor de mentale gezondheid uit, voor de brede bevolking, maar ook voor professionals.
- Het Agentschap Integratie en Inburgering verzamelde meertalige info over het coronavirus: posters met preventieve maatregelen, fiches met basisinfo en links naar nuttige websites.
CONSULT
- CGG De Pont doet een specifiek ‘corona-aanbod’ naar eerstelijnswerkers die omwille van eventuele crisissituaties nood hebben aan consult of intervisie. Medewerkers van scholen en/of CLB kunnen ook bij Pros-medewerkers terecht voor overleg. Lees hier meer over dit corona-aanbod.
2. INFORMATIEBRONNEN VOOR KINDEREN, JONGEREN EN/OF OUDERS
Ook interessant voor hulpverleners om samen met cliënten door te nemen!
Handen wassen, niezen in je elleboog, afstand houden, … Iedereen is in staat om gevolg te geven aan simpele instructies om onszelf lichamelijk gezond te houden. Maar hoe houd je het hoofd koel en zorg je ervoor dat normale gevoelens en gedachten zoals angst en machteloosheid niet de overhand nemen? Hoe voorkom je dat de slinger doorslaat?
MATERIAAL
- Hulplijn 1712 ontwikkelde een poster met tips over hoe gezinnen kunnen omgaan met conflicten en geweld tijdens deze coronaperiode.
- Klinisch orthopedagoge en relatie- en gezinstherapeute i.o. Alien Hoorelbeke schreef een praktische hulpgids voor gezinnen in lockdown.
- KnapLab ontwikkelde n.a.v. de corona-uitbraak een sociaal-emotioneel werkboek voor kinderen in de lagere school, ‘je KnapLab corona boekje‘, met info op maat en allerlei doe-opdrachtjes en oefeningen. Ideaal om de gedachten en gevoelens van kinderen bespreekbaar te maken.
- CGG Andante werkte een aantal psycho-educatieve fiches uit op maat van kinderen, jongeren en ouders/volwassenen (Andante corona tips – communicatie voor peuters en kleuters, Andante corona tips – communicatie voor kinderen, Andante corona tips – communicatie voor jongeren, Andante corona tips – mentale gevolgen voor peuters en kleuters, Andante corona tips – mentale gevolgen voor kinderen, Andante corona tips – mentale gevolgen voor jongeren, Andante corona tips – mentale gevolgen voor volwassenen, Andante corona tips – structuur en vrije tijd voor peuters en kleuters, Andante corona tips – structuur en vrije tijd voor kinderen, Andante corona tips – structuur en vrije tijd voor jongeren, Andante corona tips – structuur en vrije tijd voor volwassenen, Andante corona tips – voor ouders van pubers).
- In april brachten de WHO en partners My Hero is You uit, hoe kinderen kunnen vechten tegen COVID-19! een verhalenboek voor 6-11-jarigen waarin wordt uitgelegd hoe kinderen zichzelf, hun familie en vrienden kunnen beschermen tegen het coronavirus en hoe ze met moeilijke emoties kunnen omgaan wanneer ze worden geconfronteerd met een nieuwe en snel veranderende realiteit.
ONLINE HULP
- Thuis Limburg (OTL) en ZITDAZO maakten educatieve filmpjes over corona voor kinderen en volwassenen met een mentale beperking.
- Bij Het Raster biedt de begeleiding online opvoedingsondersteuning aan voor ouders van kinderen tot 11 jaar met autisme in de provincie Antwerpen.
- De website Groeimee.be biedt een goed overzicht van de digitale hulplijnen die nu te consulteren zijn.
- WatWat beantwoordt de vragen van jongeren op een no-nonsense manier. Op hun website kan je je leeftijd aanduiden en ontvang(t) je(/de jongere) info op maat.
- Www.iedereenOK.be is een online interventie, opgesteld door klinisch psychologe Elke Van Hoof, die steunt op het internationaal erkende R-TEP protocol (Recent Traumatic Episode Protocol) en G-TEP protocol (Group Traumatic Episode Protocol). Dit protocol wordt gebruikt om acute stress in crisissituaties aan te pakken en de mentale veerkracht te vergroten. Elke Van Hoof inspireerde zich op het werk van Elan Shapiro (VS). Psychologen hebben het protocol in noodsituaties meermaals met succes ingezet.
- Hierboven kon je al lezen dat CGG De Pont naar buiten komt met een bijkomend aanbod. Naast hulpverleners wil men ook de kinderen en jongeren zelf ondersteunen in het omgaan met deze psychische, relationele moeilijkheden binnen de huidige quarantainemaatregelen.
- CGG Andante deelt tips over de psychische impact van corona via een eigen podcast: