In samenwerking met partners van ECK De Kraamvogel, Kind & Gezin, ’t Moederhuys, CGG Vagga, de Centra Geestelijke Gezondheidszorg en Moeder & Baby wordt op regelmatige tijdstippen multidisciplinair casusoverleg georganiseerd m.b.t. Perinatale Mentale Gezondheid. Alle hulpverleners die werken met prille ouders vanaf de zwangerschap tot de leeftijd van één jaar: vroedvrouwen, gezinsbegeleiders, kraamverzorgenden, huisartsen, psychologen, … zijn welkom om hieraan deel te nemen.
Deelname is gratis, maar inschrijving is noodzakelijk via: ggz.vormingen@emmaus.be.
Uit een eerste evaluatie met de partners blijkt dat er zowel vraag is naar regionaal als provinciaal casusoverleg. Het eerste geeft het voordeel dat je in dialoog gaat met partners waarmee in je praktijk vaker samenwerkt, het tweede geeft het voordeel om inspiratie te vinden bij andere netwerken. Daarom werd beslist beide soorten overleg te organiseren.
Wat?
Per sessie bespreken we twee anonieme casussen die op voorhand door deelnemers ingediend zijn.
We richten ons op casussen van prille ouders vanaf zwangerschap tot de leeftijd van één jaar waarbij er sprake is van psychische moeilijkheden en/of moeilijkheden in de ouder-kind-interactie.
Vanuit deze casussen willen we door middel van multidisciplinair casusoverleg elkaars en onze eigen deskundigheid bevorderen.
Het is niet de bedoeling om een oplossing te bieden voor acute casussen. Door het delen van de eigen expertise kunnen we echter wel leren van situaties en van elkaar en ons laten inspireren door de verschillende (intersectorale) invalshoeken.
Op deze manier werken we, vanuit gelijkwaardigheid, aan een betere samenwerking in de perinatale geestelijke gezondheid.
Hoe?
We kiezen voor een open groep waarbij verschillende partners in het zorglandschap zich kunnen engageren om regelmatig collega’s te laten deelnemen om de multidisciplinariteit te garanderen. Daarnaast bestaat er ook de mogelijkheid om je per sessie in te schrijven.
Wanneer je een casus wil inbrengen, vragen wij om dit bij de inschrijving te laten weten. We verwachten twee weken op voorhand een korte schriftelijke voorstelling van de casus van maximum een halve pagina. Deze wordt op voorhand verspreid naar de deelnemers.
Voor wie?
Alle hulpverleners die werken met prille ouders vanaf de zwangerschap tot de leeftijd van één jaar: vroedvrouwen, gezinsbegeleiders, kraamverzorgenden, huisartsen, psychologen, …
Doelstelling
Meer leren over perinatale geestelijke gezondheidszorg.
Het hulpverlenerslandschap beter leren kennen.
Zelf groeien in de rol als hulpverlener.
Het is niet de bedoeling om in acute casussen zelf actie te ondernemen. In dergelijke gevallen is het zinvoller om een zorgoverleg te plannen met betrokken hulpverlening.
Wanneer?
Zie data en locaties in deze folder.